Krönika

Redaktörens rader om tegelpannors dans

Tegelpannor på Kungsgatan. Foto: Tom Engström.

Just när jag skulle skriva veckans krönika föll blicken på en artikel av vår medarbetare Jurek Holzer (läs här). Han hade flanerat på Kungsgatan i Stockholm och hittat några fantastiska, små konstverk i tegel som han blev mycket förtjust i.

Tom Engström. Foto: Per Hånell.

Och för bara några veckor sedan kom jag för tidigt till Teliabutiken, Kungsgatan/Sveavägen, och fick därför vänta en kvart på att butiken skulle slå upp dörrarna.

Vad gör en lätt stressad stockholmsbo vid ett sådant tillfälle i kyla och blåst? Stampar och svär? Nej, tänkte jag, ta chansen i stället. Se dig omkring. Upptäck något nytt. Kul, och vad finns att upptäcka på gamla Kungsgatan?

Då dök de upp, nästan magiskt. Lodräta tegelpannor med fascinerande figurer på varannan panna. Och vad mera var, de härstammade från tegelbruket i Uppsala, en stad jag tillbringat många år i.

Fängslad, likt Jurek, började jag följa tegelpannornas dans över husväggen.  Trotsande kyla och blåst tog jag fram smartfonen, jag skulle ju strax in på Telia, och gjorde, som Jurek, en fullständig dokumentation av alla figurerna.

Somliga satt lågt, har ni någonsin knäböjt i saltad snö, andra satt egentligen alltför högt, trots mina 186 centimeter över havet, men tänk vad kroppen ändå kan sträcka ut sig när viljan är riktigt god.

Det tog en stund, många undrade nog vad jag höll på med, men jag lät mig inte hejdas, nu när slumpen fört mig till en av Stockholms mest okända konstutställningar, och en minut efter det sista klicket i telefonens kamera kom klicket i Teliadörren.

Att sedan, några veckor senare få se att en medarbetare fått göra samma upptäcksresa, ökade verkligen känslan av att vi stundtals, kanske oftare än vi anar, får hjälp av slumpen på färden genom livet.

Därför blir det ingenting den här gången om regeringen. Den kanske också drivs av slumpen. Eller så planerar politikerna alltför mycket när de hellre borde vänta på slumpen.

För oss äldre skulle det nog inte bli sämre utan kanske i stället mer spännande.

Önskar er en god läsning i veckan.

Tom Engström
Redaktör

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren