Krönika

Redaktörens rader om veritabla veteraner

Hela startfältet i nästa års Melodifestival. Foto: Janne Danielsson/SVT.

I riksdagen är det ungdom som prioriteras, har vi lärt oss, inte ålder och erfarenhet. Vilket vi suckat djupt över en och annan gång i detta nyhetsbrev. Tänk att riksdagspartierna inte förstår bättre!

I Melodifestivalen är det andra tongångar som gäller. Namn och ålder på de 28 artister som deltar i nästa års tävling presenterades i veckan. Och här kan man snacka om en exemplarisk spridning över hela åldersspannet.

Tiana Salmon i gruppen High 15 är med sina 15 år den yngsta artisten tillsammans med Malou Prytz och Bishara Morad, samtliga födda 2003.

I den andra änden finns tre veritabla veteraner: Jan Malmsjö 86, Ann-Louise Hansson 74, och Arja Saijonmaa 72.

Snyggt jobbat SVT!

Stopp efter 50

Inom filmbranschen finns ett tydligt ålderstak om man är skådespelare. Svenska Filminstitutet släppte i veckan en rapport om hur jämställda pengarna är i branschen: Han, hon och pengarna.

Där framgår svart på vitt hur förutsättningarna ser ut när man kommer en bit upp i åldern. Därtill är skillnaden markant mellan män och kvinnor. Efter att ha fyllt 40 kan en kvinnlig skådespelare sällan räkna med att få stora roller. Männen däremot kan fortsätta en bit in i femtioårsåldern.

Nog borde läget kunna förbättras för både män och kvinnor, 50 är väl ingen ålder för den som förväntas jobba till 67 eller mer för att få en ok pension.

Ett krav saknas

Ska det kunna bli en regering på den här sidan jul? Tja, ingen som vet. Däremot följer vi med spänning det nya förhandlingsläget med kravlistor från Centerpartiet och Liberalerna för att släppa fram en S-ledd regering.

På centerlistan finns krav på sänkta skatter för jobb och företag, sänkta marginalskatter, ändrade turordningsregler, liberalare arbetsrätt och friare hyressättning.

På den liberala listan finns krav på sänkt värnskatt, lägre ingångslöner för enkla jobb och reformerad hyressättning.

Någon som sett/hört ett krav på att reformera pensionssystemet? Nej, tänkte väl det. Pensionerna kan vi hålla utanför, sägs det nog, det vill säga innanför den slutna pensionsgruppen där dessa förhandlande partier gemensamt ingår.

Pensionärsmuller väntar

Veckans mest lästa inlägg på Nyfikengrå är en krönika av Kerstin Hallert om de de gula västarnas framfart i Paris. Demonstrationerna har avlöst varandra, framför allt har det varit landsbygdens folk som protesterat mot i deras tycke orättvisa skattehöjningar.

En väljargrupp som än så länge varit president Emmanuel Macron trogen är pensionärerna. Men men – nästa år väntar en totalreformering av fransmännens pensionssystem, från i dag 42 olika till ett enda enhetligt. Mullret i de franska folkleden lär fortsätta ett bra tag till.

Här en länk till artikeln.

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren