Krönika

Redaktören: – Peace and Love för mormor och farfar

Gustaf Norén. Foto: Frankie Fouganthin/sv.wikipedia.org

Fri entré för alla 70-plussare under festivalens första dag. En extraspelning  för alla som bor på kommunens äldreboenden.

Vad sägs om detta pigga initiativ av förre Mando Diao-sångaren Gustaf Norén på årets Peace and Love-festival i Borlänge 7-9 juli?

– Jag vill göra den här spelningen för de äldre, för mor- och farföräldrar, som så ofta glömts bort i samhället i dag. Jag vill spela melodier från deras ungdom och göra det till en fin stund tillsammans, säger Gustaf Norén i ett pressmeddelande.

Wooow säger vi på Nyfikengrå, vilken härlig grej! Måtte många 70-plussare ta sig till Dalametropolen och lyssna på Gustaf Frödings Strövtåg i hembygden, eller vad det nu blir.

Sommarens höjdpunkt för nätverkare

 • Allt fler tänder på äldre
  Demens – en framtidsfråga
  Morgondagens pensionspyramid: Lutande tornet i Pisa
  Sammanhållen vård för äldre – ett managementproblem?
  Dags att ta ett samlat grepp om planeringen av morgondagens äldreomsorg.
  Gamla, flyktingar eller barn – hur prioriterar man i primärvården?

Jodå, rätt gissat. Det här är några av nästan 200 rubriker på seminarier om seniorer som äger rum under Almedalsveckan på Gotland.

Visst låter det mycket, men det lär bli stenhård konkurrens om de runt 35 000 besökarna. Totalt bjuds det ut över 3 700 programpunkter under den dryga veckan (3-10 juli). Den mesta uppmärksamheten brukar partiledarna få, liksom rosévinspimplandet i Visbys gränder när dagens program ebbat ut…

– Det finns inget mer effektivt sätt att nätverka än i Almedalen, som en kommunpolitiker från Båstad uttrycker det i en tidningsintervju.

Kvinna och pensionär en dålig kombination

Att kvinnliga pensionärer ligger i lä jämfört med männen vet väl var och varannan människa. Men kanske inte med hur mycket. En färsk rapport från riksdagens pensionsgrupp slår nu fast att kvinnor i genomsnitt får 30 procent mindre i pension än män. Och den största skillnaden finns bland dem som inte fyllt 70.

Nyfikengrå har frågat några av gruppens medlemmar hur de ser på dessa siffror. Först ut att svara är centerpartisten Solveig Zander, som  nu ”har blivit varse att det inte finns någon ”kvick fix” och det gör det hela än mer oroande och komplicerat”.

Brexit har dominerat veckans nyhetsflöde. På Nyfikengrå kommenterade Sigfrid Leijonhufvud folkomröstningsresultatet så här: …för de länder som nu fruktar att fler EU-länder kan komma att närma sig exit-skylten är det hög tid att dra lärdom. Att ta bort exit-skylten är ingen lösning.

Årets Wimbledonturnering är i full gång. Sune Sylvén minns i en krönika vad som hände Wimbledon för 40 år sedan: Det var nästan outhärdligt hett i London för nästan exakt 40 år sedan. Solen stekte britter och utlänningar från morron till kväll och i Wimbledon gick Björn Borg mot sin förste seger i turneringens herrsingel.

Janne Andersson har ställt frågan Vad gör du nuförtiden och fått svar av förra SVT-chefen Eva Hamilton.

Och så en hel del annat, i helt vanlig ordning, att läsa och roas av på Nyfikengrå, nättidningen av och för 60-plussare!

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

God somrig läsning
önskar vi alla våra läsare

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Ps 1Tyck gärna till om du har något på hjärtat. Under varje artikel finns numera ett lättillgängligt kommentarsfält Ds

Ps 2 Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren