Folk, Tipsat, Tyckt

Redaktörens rader: -Pensionärer behöver också surfa

Nioåringar får det, för att skolas in i det digitala samhället. Men vi lite äldre då?

Några raka fakta så här i sommartid: Varannan 80-åring har tillgång till internet i hemmet, alltså 50 procent har inte. En ganska hygglig siffra (SCB), även om man kan tänka sig att den grupp som inte är undersökt, de som är 86 och äldre, nog ligger ännu sämre till.

Här kommer nästa siffra: 30 procent av landets äldreboenden har internet. Dvs 70 procent har inte…

En siffra som tagits fram av Sveriges kommuner och landsting SKL. I 2014 års kvalitetsmätning i landets kommuner ställdes för första frågan om internettillgång på äldreboenden.

Så här ska det inte vara, tycker en facebook-grupp, Internet på äldreboenden, som nu gör vad man kan för att väcka en opinion till liv.

I ett inlägg nyligen skriver till exempel Eddie Vivenius:

– Barn och ungdomar inom barnomsorgen och i Österåker kommuns grundskolor får egna surfplattor av kommunen, men vad får kommunens pensionärer?
– Inte några surfplattor eller andra samhällsnyttiga skattefria förmåner eller internet med wifi-uppkoppling på våra äldreboenden.

En av de kommuner som ligger sämst till är Åstorp, där verksamhetschefen Ursula Svensson sa så här i en intervju i Helsingborgs Dagblad:

– Inget av våra rum har internetuppkoppling. Det är klart att några har frågat om det finns men när vi sagt nej har man accepterat det.

I dagarna har en bok på samma tema kommit ut, Äldre och internet. Det är läkaren och professorn emeritusGunilla Brattberg som också vill få fart på debatten om många äldres digitala utanförskap.

Därför vidarebefordrar vi gärna förslaget från facebookgruppen:

Varför inte se till att äldre får samma tillgång till digital teknik som ungar på lågstadiet?

– En lågbudgetperson rent instrumentellt, en växande skugga av sitt forna jag.

Så skriver publicisten och författaren Bertil Torekull i en krönika på Nyfiken Grå om den åldrande människan. Han har ett bokprojekt som han sysslar med i drömmen med arbetsnamnet ”Stora demonteringen”.

”Jubel i förväg är rena giftet”. Sune Sylvén förstår sig inte på alla pessimistiska kommentar om Sveriges chanser i VM-fotbollen 2018. Det finns klara fördelar med att hamna i en ”hopplös” grupp, skriver han.

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Veckans Nyfiken Grå bjuder också på diverse läsning från norra delen av vårt land. Och så ger i vanlig ordning Jurek Holzer personliga tips på vad man ska laga, och vilken musik att lyssna till när man står där vid spisen!
God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.Vill du veta mer om Nyfiken Grå, följ den här länken till Youtube, där finns en intervju av Gunnar Magnusson med redaktören själv om hur det hela började och vad vi vill med vår nättidning.

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här! DS.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren