Folk, Tipsat, Tyckt

Redaktörens rader – pensionstomten ger och tar

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Så är julaftonen över för denna gången. Under granen låg inga direkt glada klappar från pensionstomten. Även om Pensionsmyndigheten gjorde vad man kunde för att dan före dan ge besked om 2016 års pensioner så positivt det bara gick.

Den allmänna pensionen, den som kallas inkomstpensionen, höjs med 4,2 procent. Det låter som en rejäl förbättring, ingen kan säga annat. Om det inte vore så att de många magra åren har gjort att man nu – äntligen – får en pension som ligger snäppet över 2009 års nivå. Den ni!

Inga politiker har hörts framföra några bekymrade ord. Det var väl inte väntat heller. De fem stora riksdagspartierna håller hårt i varandra för att inte behöva slita upp den överenskommelse man i endräkt träffade i början av 1990-talet.

Därtill kommer att garantipensionen sänks (ett eget system som lever på sina egna villkor). Och de ganska så många pensionärer som måste fylla på sin pension med bostadsbidrag för att klara livets nödtorft, de blir av med en del av bidraget eftersom det kvittas mot pensionsuppgången…

SPF seniorernas ordförande Christina Rogestam var snabbt ute med en kommentar:

– Det har alltså tagit sju långa år, efter bromsens härjningar, att nu äntligen nå över 2009 års pensionsnivå. Vilken löntagare hade accepterat att nästa år få en lön som är snäppet över lönen denne hade för sju år sen?

– Detta är snarare ett bevis på att pensionssystemet inte levererar som det var tänkt. Systemet måste förändras så att vi får pensioner som hänger med i inkomstutvecklingen, varje år!

Uppvärmda päror i matlåda

I Sundsvall kämpar anhöriga till de som bor på kommunens äldreboende i motvind. Samtidigt som utgifterna för konsulter dragit iväg, har socialnämnden ett underskott på nära 200 miljoner.

För att få ihop ekonomin ska man bland annat se över ”beviljad tid för sociala aktiviteter” och minska tiden för mathållning i hemtjänsten.

– I stället för nykokt potatis, blir det uppvärmda päror i matlåda, skriver SVT på sin hemsida.

Skinkan lyser med sin frånvaro i julens Paris

Jul här hemma är minsann inte detsamma som i andra länder. Kerstin Hallert rapporterar från sin utpost i Paris om ett julfirande som mer handlar om godsaker som ostron, champagne och gåslever. Och som inte kräver veckor av förberedelser:

– Franska kvinnor har aldrig behövt möta det iskalla draget från köksslaveriets avgrunder som de särskilda almanackor som hela december markerar när det är dags för pepparkaksbak, lussekatter, julgodiset med knäck, inläggning av sill, köttbullarna, pateerna, ordna med skinkan, ta itu med julgröten.

Med detta önskar vi fortsatt god jul och ett gott slut

samt god läsning och tittning!

A bientôt!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på och stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren