Folk, Krönika

Redaktörens rader: Privat bättre än kommunalt

Foto: pixabay.com.

– Ordning och reda i välfärden är en förutsättning för medborgarnas förtroende för sektorn. Så kommenterade i ett SvD-inlägg Ilmar Repalu sin enmansutredning om välfärden när den las fram förra veckan.

Det är självklart något som vi alla kan skriva under på. Men är problemen med välfärden inom äldreområdet så stora att utredningsförslaget om ett vinsttak på sju procent behöver införas?

Tja, den politiska heta potatisen lär fortsätta länge än.

På Nyfikengrå ägnar vi oss i stället åt att lyfta fram en två år gammal rapport från Socialstyrelsen. I november 2014 presenterade myndigheten en granskning av kvaliteten på alla äldreboenden i Sverige.

Där slogs till exempel fast att de privata äldreboendena har bättre kvalitet än de kommunala. Liksom att privata boenden INTE har avsevärt lägre bemanning än de kommunala.

Dessutom:

Bemanningen av sjuksköterskor är densamma hos offentliga och privata utförare.

Omvårdnadspersonalen har ungefär fem procent lägre bemanning hos privata boenden.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, konstaterade också:

– Den lägre personaltätheten, som bland annat är resultatet av att många kommuner återgår till att prioritera lågt pris i upphandlingarna, vägs upp av bland annat lägre sjukfrånvaro och bättre arbetsledning. Då går det att få bättre omsorg trots något färre på lönelistan, säger Håkan Tenelius.

Lite perspektiv skadar inte.

Nio av tio trygga med sin omsorg

Två representanter för Sveriges kommuner och landsting (SKL), chefsekonomen Annika Wallenskog och äldreomsorgssamordnaren Greger Bengtsson skriver i ett debattinlägg på SVT:s hemsida apropå dokumentären Sveriges bästa hemtjänst:

– Även om det självklart finns vissa undantag, så har äldreomsorgen aldrig varit så bra som den är i dag.

– Den har gått från boende i flerbäddssalar på långvårdskliniker, via boende på sjukhem till moderna bostäder på äldreboenden där de som har behov kan få omsorg dygnet runt.

– Frågar man de äldre så är 9 av 10 nöjda och trygga med den omsorg de har.

– Att vården och omsorgen har blivit bättre, vittnar exempelvis mätningar som visar att trycksåren har halverats från 14 till 7 procent de senaste 5 åren. Men vi står inför stora utmaningar. Fram till år 2035 har vi en snabb ökning av andelen äldre i befolkningen samtidigt som andelen personer i yrkesverksam ålder minskar.


Ajajaj – hur står det till med spriten?

Och så ett perspektiv på hur vi själva har det. Under rubriken Pensionärer mår bättre än någonsin publicerar fackförbundet PTK en artikel om svenska 70-åringar.

– Dagens 70-åringar mår bättre, har mer sex och är dessutom smartare än tidigare generationers 70-åringar. Endast en sak oroar forskarna – alkoholkonsumtionen.

– Äldre i dag dricker fruktansvärt mycket vin, säger Ingmar Skoog, professor och chef för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Studierna visar ganska entydigt att det mesta går i rätt riktning när det gäller äldres fysiska och psykiska hälsa.

– Man har bättre lungor, är bättre tränad och är mer motståndskraftig. Känner sig friskare helt enkelt. Man har också bättre intellektuell kapacitet.

Ta ett djupt andetag

Ungefär så rekommenderas vi att göra i boken Den stora hälsokraften Optimera din syresättning för ett friskare liv skriven av en japansk läkare, Nobuo Shioya. Han beskriver hur man kan bättra på sin hälsa genom att bukandas och tänka rätt. Monika Olin Wikman har läst och tagit intryck.

Mer på Nyfikengrå: Sune Sylvén rekommenderar en nyutkommen bok om en idrottssärling, Mats, Mats Rubarth, och Siv Strömquist tvekar inte att ge sig in i diskussionen om de och dem.

God vinterläsning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

 Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren