Krönika

Redaktörens rader – så många opereras för gråstarr

Ögats anatomi. Ill: Capio.se.

Du som är 60-plussare – hur står det till med synen? Är du möjligen en av alla som opererats för grå starr (katarakt)? Chansen är stor att du svarar ja, och att du är nöjd med ingreppet och fått bättre och klarare syn. Det är åtminstone Nyfikengråredaktören, kan jag berätta.

Det kom ett mejl till redaktionen från ett företag som heter Alcon med diverse intressanta fakta om grå starr, som vi gärna vill förmedla.

Till exempel får vi lära oss att varannan svensk i åldern 65-74 år har grå starr, och bland dem som är över 75 är det så många som 70 procent.

Liksom att det i Sverige genomförs mer än 120 000 operationer årligen, och i hela världen drygt 20 miljoner!

Operationen tar ungefär 10 minuter per öga och görs under lokalbedövning. Den är smärtfri och efteråt kan man kan leva som vanligt.

Behandlingen innebär att den grumliga linsen byts ut mot en konstgjord lins, en så kallad intraokulär lins (IOL), berättar läkaren Anders Granberg Lejre, ögonspecialist på Ögonlasern i Stockholm.

Politiker – upp till bevis!

-Nu måste riksdagspartierna infria sina löften till pensionärerna. Det säger PRO:s ordförande Christina Tallberg i ett uttalande.

Pensionärsorganisationen har under året samlat in 75 000 namn i en kampanj Höj den allmänna pensionen, ”eftersom vi måste göra något åt pensionssystemet”.

Vem är inte beredd att hålla med dem?

Ett boende fullproppat med teknik

Karlslundsgården – nytt vård- och omsorgsboende i Örebro. Ill: Clarus arkitekter

I Örebro händer spännande saker på bofronten. Det är äldreboendet Karlslundsgården som byggs för fullt och när det är klart ska innehålla en hel uppsjö med digitala lösningar och ny teknik.

Till exempel hörteknik (SLS-teknik), sensorgolv, tyst kallelselarm och  WiFi i hela huset.

Det ska vara nyckelfritt, ha smarta funktioner i teve och en intern informationskanal för hyresgäster.

Dessutom ska de boende kunna utbildas i Facebook, Skype och andra digitala kanaler. Förutom allt detta ska det samarbetas med Alfred Nobel Science Park och Örebro universitet där man tänker prova helt ny teknik i olika testmiljöer. Rena experimentverkstaden med andra ord.

Klart som korvspad att detta vård- och omsorgsboende blir något alldeles extra. I december ska det vara inflyttningsklart. Grattis örebroare, säger vi!

Handfasta råd för den efterlevande

– Ett genombrott för samarbete över myndighetsgränser i medborgarens intresse. Här skapas trygghet och konkret nytta genom handfasta och konkreta råd för alla som funderar på vad som händer när någon går bort. Tydligt och mycket välkommet!

Det här är juryns motivering för en av årets tre nominerade till pensionspriset Guldkanten som delas ut för årets bästa insats inom området pensionsinformation.

Efterlevandeguiden finns på nätet.

Motiveringen gäller webbplatsen Efterlevandeguiden. Och de tre myndigheter som ligger bakom satsningen är Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan.

På Pensionsdagen den 4 oktober offentliggörs vinnaren. De övriga nominerade är SPP för roboten Gajda som förklarar pension med hjälp av beteendevetenskap och Pensionsmyndigheten för kampanjen Riskgruppen.

Lovvärda initiativ alla tre.

Uppseendeväckande

På Nyfikengrå skriver Monika Olin Wikman i en krönika om ”uppseendeväckande fakta som att det var på 80-talet som äldreomsorgen var på topp. Alltså för närmare 40 år sedan.

Då bodde 28 procent av 80-plussarna i äldreboenden medan 34 procent hade hemtjänst, det vill säga 62 procent hade äldreomsorg.”

Sedan dess är det betydligt färre som får hjälp av samhället. Läs hennes krönika. Vår matskribent Jurek Holzer ger goda råd om hur torsken ska tillagas för att smaka som bäst. Bland mycket annat.

God läsning och tyckning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren