Folk, Krönikor, Tipsat, Tyckt

Redaktörens rader: – Skilda matvärldar

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Som matroad kan man knappast tänka sig ett öde värre än döden än att en dag hamna på ett äldreboende där man förväntas livnära sig på smaklös mat i plastlådor. Och som inte ens är tillagad samma dag, eller dan innan.

Vem berördes inte av historien från Sundsvall strax efter nyår där Per Larssons 92-åriga mamma bjöds på en matlåda (för 46 kr, 15 kr extra för en efterrätt) med tre hårda potatisar och några korvbitar.

Jodå, ursäkterna har kommit, förklaringarna likaså. Ändå blir det som stannar kvar i huvudet den där – förlåt – könlösa plastbyttan med sitt smaklösa innehåll.

Samtidigt som det här är ungefär vad som bjuds på många äldreboenden genomsyras det svenska samhället av en trend där mat har högsta prioritet. Väl lagad mat ger hälsa och ska tillredas med de bästa råvaror, enligt de senaste recepten och i smart utrustade kök.

Nu i veckan drog TV4 igång vårsäsongen av publiksuccén Sveriges mästerkock. I varenda tv-kanal med självaktning finns olika sorters matprogram, där mat är något läckert, nyttigt och viktigt.

Men uppenbarligen gäller inte detta de äldsta och sjukaste i vårt samhälle.

DN:s krönikör Catia Hultquist skriver i en krönika i måndagens DN:

….Mat har fått en upphöjd plats i samtiden, oavsett om det handlar om ett kickjagande eller genom trendiga dieter.

….Men den samhälleliga matfixeringen har uppenbarligen inte nått min mammas äldreboende. Kontrasten mellan de olika matvärldarna blir nästan grotesk när hon ringer på nyårsafton. Hon bor på ett äldreboende som under lång tid envisats med att servera dålig mat, trots klagomål från de gamla.

När hon berättar om nyårsaftonens middag låter hon gråtfärdig; hon beskriver maten som ”gammal, kall, oätlig.”

Jag ser framför mig hur Jamie (Oliver), Magnus (Nilsson) och de andra hamnar på hemmet och serveras något liknande. Det är en omöjlig tanke.

Ja, kanske en omöjlig tanke. Men det borde finnas en brygga mellan matvärlden där ute, och äldreboendet där inne….

Vården kommer till patienten, och inte tvärtom

Hur ska sjukvården bli effektivare? Det är en fråga som enmansutredaren Göran Stiernstedt funderat på och nu lagt fram en utredning om.

Göran Stiernstedt. Foto:Fredrik Hjerling

Göran Stiernstedt. Foto:Fredrik Hjerling

Han har tänkt i helt nya banor kring primärvården. En särskild del ska kallas riktad primärvård och ta hand om äldre som har omfattande vårdbehov. Den ska utföras av landsting och kommuner i samverkan och ska även inkludera hemtjänst och annan omsorg.

I en intervju i tidningen Dagens medicin kommenterar han förslaget så här:

– För den här patientgruppen fungerar inte vårdlogiken att patienten uppsöker vården, för den här gruppen måste det vara en annan vårdlogik. Mer av att vården uppsöker patienten.

– För en gammal människa som det kommer hem en massa människor till är det fullständigt hopplöst att hålla reda på vem som har be­hörighet att göra vad. Ibland kan det vara rationellt att den som ska utföra hemsjukvård faktiskt sätter på kaffepannan också i stället för att någon annan ska åka dit och göra det,säger Göran Stiernstedt.

Besöksrekord

Nyfikengrå är minsann inte ensam om att finnas på nätet för 60-plussarna.

För en tid sedan hörde Ingrid Österberg av sig till oss. Hon driver sedan snart fem år en blogg, MittNu för seniorer i tredje åldern: Seniorer som vill leva ett gott liv och stanna i Tredje åldern så länge som möjligt. På MittNu hittar du FÖRSTRÖELSE, KUNSKAP och GODA EXEMPEL!

Som om vi redaktörer inte hade samma förnamn, vi var också grannar med varann en period på 90-talet! Om detta skriver Ingrid i en krönika på Mitt nu, läs här.

Världen är bra liten ibland.

På Nyfikengrå noterade vi nytt besöksrekord veckan som gick – välkomna alla ni nya som upptäckt oss, vare sig ni fyllt 60 eller har en bit kvar.

God läsning
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren