Krönika

Redaktörens rader – sopor!

Min skörd. Nästan alla går att få tillbaka panten för. Alla kan återvinnas.

Sedan tre veckor ligger den här sophögen vid ett övergångsställe på en av Stockholms mest trafikerade genomfartsgator utan att någonting, till synes, görs för att få bort eländet.

Alla kan ringa till 08-6510000, och många gör det, för att påpeka att här finns ett problem för många och en verkligt stötande syn för ännu fler.

Varför händer det ingenting trots anmälningarna?

Svaret från det kommunala kontoret är att kommunen inte kan ta bort en sådan skräphög förrän en utredning har gjorts. Man ska helst hitta den skyldige eftersom det kostar pengar att frakta bort skräpet.

Men nu är vi snart inne på fjärde veckan utan någon synbar åtgärd och frågan är: Hur länge dröjer det innan man återigen kan ta sig fram till övergångsstället utan att snubbla över ett halvt ton skräp?

Åksjuka

När vi nu är inne på ämnet gator och körande så är steget inte så långt till att delge en god nyhet. De självkörande bilarna som är på gång kommer att kunna ge människor med åksjuka, och de är ganska många, en behagligare bilfärd.

Det ska bli möjligt för ungefär dubbelt så många som idag att kunna resa i bil, även i baksätet, och samtidigt klara av att läsa en bok eller arbeta under resan med smarta telefoner eller läsplattor.

Biltillverkaren Jaguar Land Rover rapporteras forska om hur bilar i framtiden på olika sätt, ska kunna korrigera körningen så att illamåendet minskar kraftigt eller till och med uteblir för den som lätt får åksjuka.

Den som i sin ungdom liftade kommer säkert ihåg fasan när en stor Opel Kapitän stannade för att ge liftaren plats i baksätet där det gungade på ett alldeles obehagligt sjösjukeskapande sätt. Tänk att det ska behövas självkörande bilar för att vi ska få en rejäl komfort under åkturen.

Nyfiken grå jobbar vi vidare med material för den kommande veckan.
Så ha en riktigt god läsning och tipsa gärna någon god vän om både hemsidan och nyhetsbrevet.

Tom Engström
Redaktör

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

 

2 Kommentarer

  1. Gabbe

    Angående soporna – typisk ryggmärgsreflex från medborgare i den lilla isolerade monarkin i norra E – med grundmurad förväntan på att ”samhället” skall svara för allt. I detta fall skulle det vara gefundenes fressen för många – ställ ut byggsoporna på trottoaren bara så administrerar de överbetalda jonen på Stadshuset borttransporten. Annars har jag ett tips – maskera soporna till något attraktivt – jag var med om att ställa ut en defekt toalettstol från en ombyggnad på trottoaren – det tog bara en halvtimma så var den den ”stulen”. Gabbe

  2. Gabbe

    Vill gärna uppväga den något griniga tonen i min föregående kommentar – varför inte försöka med lite ploggning – en motionsform där man kombinerar joggning med skräpplockning (wikipedia)? Gabbe

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren