Folk, Krönika

Redaktörens rader: – Tid för reflektion

Clara Lindblom.

I Stockholm finns ett äldreborgarråd med tydliga visioner. Hon heter Clara Lindblom (V) och har sedan hon tillträdde 2014 fyrat av en lång rad förslag för att förbättra huvudstadens äldreomsorg.

Nu senast med en får man säga rätt fiffig idé: De anställda inom hemtjänsten ska få särskilt tilldelad tid för eftertanke.

En miljon satsar man på projektet som går ut på att några hemtjänstenheter under en timme varannan vecka tillsammans reflekterar över sina arbetsuppgifter, och vad som kan förbättras.

– Att arbeta inom hemtjänsten är ett komplicerat arbete. Många äldre bor hemma länge i dag, en del är multisjuka, andra lider av demenssjukdomar eller psykisk ohälsa. Som hemtjänstpersonal vet du aldrig vad som möter dig, och du arbetar nästan alltid ensam. Därför tror vi att det är viktigt att personalen möts och reflekterar över sådant som hänt i arbetet, säger Clara Lindblom i en intervju för Kommunalarbetaren.

Pilotprojektet ska pågå i två år, 2018 och 2019, sedan blir det utvärdering. Förhoppningen är att systemet därefter införs i hela Stockholm.

Efterlängtat race

Sedan ett tag tillbaka pågår ett rejält och länge efterlängtat race om den orättvisa skatten på pensionerna.

Nu i veckan presenterade partierna sina skuggbudgetar, och där blev det ännu tydligare. Pensionärerna är definitivt i fokus för nästa års valrörelse.

Moderaterna är bara ett i raden av skattesänkarpartierna. Förutom rejält med pengar till sänkta pensionärsskatten plussar man på med ytterligare ett lockbete.

Elisabeth Svantesson, som utsetts till ny ekonomiskpolitisk talesperson för M, säger så här: – Vi vill förstärka det förhöjda jobbskatteavdraget för äldre och utöka det till att gälla redan från 64 års ålder. För den som har en månadsinkomst på 20 000 kronor innebär det 1 000 kronor mer i månaden i sänkt skatt.

Billigaste bullen bakar man själv. Foto: Kungsörnen.

Dyr kafébulle

Kanelbullens dag nu i veckan kan väl inte ha undgått någon.

Påpassligt nog har Statistiska centralbyrån (SCB) gjort ett kanelbulleindex på detta det svenskaste av bakverk. Syfte: att kolla hur priset utvecklats genom åren. Kul idé!

Och vad kom man fram till? Jo att det 1990 kostade 75 öre att baka en bulle hemma, fem kronor att köpa den i affären och 12 på ett kafé.

SCB konstaterar att priset i dag ökat med nästan 74 procent för kafébullen, affärsbullen ”bara” med 21 procent medan den hembakade följer prisutvecklingen på mjöl.

Diverse

På Nyfikengrå finns i vanlig ordning smått och gott att ta del av.

Årets bokmässa i Göteborg är nu lagd till handlingarna. På Nyfikengrå finns Jan Zettergrens alla rapporter att läsa länge till.

Gunilla Falk, vår duktiga naturfotograf i norr, berättar om en ny mycket speciell bok om den samiska fågelvärlden.

Jurek Holzer är Nyfikengrås eminente kock i köket, nu senast hade han bråttom, väldigt bråttom!

Följ vår specialsida Pensionärsligan om politikernas olika utspel.

God läsning och tyckning.

Dessutom – ett stort tack till er som skickat bidrag på Swish för att stödja vår nättidning. Sånt uppskattas!!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS. Läs här hur du kan stödja Nyfikengrå.

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän. DS.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren