Krönika

Redaktörens rader – träna styrka trend bland äldre

Foto: aktivhälsocenter.se.

Tänk att man blivit styrketränare på gamla dar, vem kunde tro det? Sedan en tid tillbaka kör jag en runda på mitt närmaste gym några gånger i veckan, och ger armar, ben och rygg en omgång. Vilket resulterar i en skön (duktighets)känsla efteråt när kroppen har fått jobba.

Att det gör nytta, har man numera lärt sig. Liksom att det aldrig är för sent att börja.
Min gymgranne på roddapparaten berättade att han tränade tre gånger i veckan. Och det hade han gjort sedan han opererat knäna för åtta år sedan.

– Jag är nog lite äldre än du, sa han och tittade med ett värderande leende på mig.

– Jaha, hur gammal är du då, måste jag fråga.

– 96 år, blev svaret. Nog kan man bli imponerad för mindre!

En professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna, Michail Tonkonogi, har under flera år missionerat med sitt budskap, att muskelträning är viktig för att må bra på äldre dar.

Det vill säga: Gör man inget efter att ha fyllt 60 går det fortare utför.

– En 90-åring är lika träningsbar som en 20-åring, och för de äldre ges snabb effekt, säger han i en intervju på hemsidan Nestor, forskning och utveckling för äldre.

– Med tio veckors träning kan en äldre persons muskelmassa öka med 150 procent. Hos elitidrottare ger motsvarande träning en ökning med några få procent.

– Starka muskler, särskilt i benen, är mycket viktigt för att äldre ska klara av grundläggande saker i vardagen. Musklerna har också central betydelse för blodkärl och hjärtat. När musklerna försvagas försämras blodflödet, vilket ökar risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Att det här är en trend finns det siffror på. Häromåret kom SCB, Statistiska centralbyrån med lite statistik:

Mellan åren 2008–2015 ökade andelen kvinnor 75–84 år som motionerar inomhus varje vecka från 14 till 28 procent. För män ökade andelen från 12 till 23 procent.
Inte illa. Och trenden lär nog fortsätta.

Skjutningar och brott mot äldre = sant

För några dagar sedan berättade vi här på Nyfikengrå om ligor som bedrog äldre på massor med pengar.

Nu tycks polisen ha kommit en del av förövarna på spåren. Vid en presskonferens i Malmö gavs häpnadsväckande information. Sedan 2017 har gamla människor runt om i Sverige lurats på 300 miljoner kronor genom telefonbedrägerier. Och i princip har alla skjutningar i Malmö under förra året någon form av koppling till denna typ av brott, enligt utredningschefen Stefan Larsson i en nyhetsartikel av TT:s reporter Cecilia Klintö.

– Det här är basinkomsten för många grovt kriminella i Malmö, sas det.

– De som ringer är både män och kvinnor och har ofta en bakgrund i callcenterverksamhet, de är vana vid att hantera personer i telefon.

Petra Stenkula som är chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd menar att det här inte är något polisen ensam kan stoppa.

– Bankerna måste ändra sina tekniska lösningar för att försvåra för brottslighet, samtidigt som alla måste bli mer vaksamma.

Alltså: Bollen över till bankerna. Vad görs där för att skapa säkrare system? Nyfikengrå återkommer i frågan.

Håll koll på oss!

På Nyfikengrå finns mycket att upptäcka för den som är lässugen.
Vår tekniske redaktör Jan Zettergren samlar sedan tidigare artiklar om film, middagstips, seniorträning och videointervjuer på särskilda specialsidor. Se länkar här intill.

Nu har han också skapat en ny sida för Sune Sylvéns följetong om Idrottens historia. Hittills har flera avsnitt publicerats, många fler kommer att följa.

Alltså – håll koll på Nyfikengrå, sprid information om att vi finns, prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev!

God läsning
önskar Ingrid Lindgren, redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren