Folk, Krönikor, Sagt, Tyckt

Redaktörens rader: – Två kvinnor på pensionärsbarrikaden

Curt Person och Christina Tallberg, avgående respektive tillträdande ordförande för PRO. Foto:pro.se

Curt Person och Christina Tallberg, avgående respektive tillträdande ordförande för PRO. Foto: pro.se/Lasse Persson.

Lägg namnet Christina Tallberg på minnet. Hon valdes i helgen som gick till PRO:s nya ordförande. Den första kvinnan någonsin i förbundets historia.

Det betyder att de två dominerande pensionärsorganisationerna nu leds av varsin kvinna, en historisk händelse i sig.

Sedan förra sommaren heter SPF Seniorers ordförande Christina Rogestam. Hon har under sitt första år snabbt tagit plats i det offentliga rummet. Ena dagen i existensiella samtal om pensionärslivet i radions P1.

Andra dagen syns hon på bild tillsammans med socialförsäkringsministern Annika Strandhäll som hon lyckats få ett eget möte med för att prata pensionssystem.

Nästa dag kommenterar hon ett SPF-utspel om den orättvisa pensionen som får stor spridning i nyhetsmedierna:

– I snitt är pensionen omkring 660 kronor lägre i månaden på grund av bromsen och den totala bromseffekten, dvs förlorad pension mellan 2010 och 2017, är cirka 46 000 kronor per pensionär.

– Det är djupt orättvist att vi pensionärer tvingas se våra inkomster sänkas. Tidigast år 2017 är pensionen tillbaka på nivån som den hade haft om bromsen inte slagit till, men det vi förlorat på grund av bromsen är borta.

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Inte sedan Ann Lindgrens och Barbro Westerholms tid som ordföranden har SPF synts och hörts så mycket i det allmänna mediebruset.

Nu är det upp till bevis för Christina Tallberg. Lyckas även hon kanske pensionärsorganisationerna till och med får politikerna att inte bara lyssna och verka förstående utan även agera. Något de nästan 700 000 medlemmarna länge förväntat sig…

Apropå mediebrus. Nu har nedräkningen inför årets Almedalsvecka i Visby börjat. Om man ska tro programkatalogen blir ett av huvudämnena vård och omsorg. Totala antalet evenemang blir runt 3 300 och både PRO och SPF satsar ambitiöst.

Ett annat – minst lika behjärtansvärt arrangemang – står Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap) vid Göteborgs universitet för, med rubriken:

Snart är var fjärde svensk över 65 år. Har samhället råd att tappa en så stor kompetensresurs? Ändå är äldre underrepresenterade i demokratiska församlingar – hur kan vi öka deras delaktighet?

Sverige veckan som gått har präglats av rojalism av olika slag. Helgens prinsbröllop hann knappt ta slut förrän prinsessan Madeleine födde sitt andra barn, en pojke som ska heta Nicolas Paul Gustaf.

Barbro Hultman, journalist och författare till bland annat boken I den kungliga kulissen: en hovreporters betraktelser, har bjudit Nyfiken Grås läsare på en personlig och initierad sammanfattning av den kungliga rekordveckan.

Mer: Samuel Bross har läst Elise Karlssons bok om den moderna arbetsplatsen, medan Monika Olin Wikman reflekterar över vad livet är när man inte längre arbetar. Och så har vi rapporterat om Nice nya landmärke.

GLAD MIDSOMMAR!

Foto: Anna-Lena Anderberg/Riksmuseet.

Foto: Anna-Lena Anderberg/Riksmuseet.

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren