Folk, Krönika

Redaktörens rader: -Vi är inte passé

Ebba Busch Thor. Foto: kristdemokraterna.se.

-Alltför ofta betraktas människor som passerat 65 år som passé, som att de inte längre har något att bidra med. Eller att de inte har samma behov av självbestämmande som andra. Det är fel. Äldre är en ovärderlig resurs.

Hear hear. Det är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som lägger ut texten kring partiets höstbudget i en krönika i tidningen Dagen. Bland kd-förslagen finns sänkt skatt och höjt bostadstillägg för pensionärer.

Hennes parti är ett av flera som den här gången lyfter fram gruppen pensionärer i sina förslag till budgetsatsningar.

Att Sverigedemokraterna gör det är inte oväntat, de äldre är en grupp man ofta riktar sig till. Partiet föreslår bland annat lägre pensionärsskatt och högre garantipension

Liberalerna har även de ett antal förslag, till exempel höjt jobbskatteavdrag för personer över 63 och slopad löneskatt för äldre.

Och de övriga då? Vi ber att få återkomma i frågan!

Klirr i kassan…

260 kr mer i plånboken. Det blir ökningen (efter skatt) för en pensionär med 14 000 kr i pension efter årsskiftet.

Tja, inte så illa kanske, på årsbasis blir det hela 3 120 kr om året.

Det är Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren som i veckan presenterat nästa års pensionssiffror. Höjning blir det, för alla sorters penisonärer. Så här:

300 000 pensionärer med ingen eller låg inkomstpension som har garantipension och eller bostadstillägg får en höjning med cirka 1,1 procent.
400 000 pensionärer får en ökning av summan av inkomst- och garantipension som ligger mellan 1,1 och 2,8 procent.
De 1,4 miljoner som varken har garantipension eller bostadstillägg får höjd inkomstpension med 2,8 procent.

…men inte för kommunerna

En annan fråga är hur långt detta pengatillskott räcker.

En larmrapport från Sveriges kommuner och landsting SKL säger att kommunernas kostnader ökar snabbare än intäkterna fram till 2020.

Vilket kan betyda att skatterna höjs rejält. Alternativt försämras servicen till kommuninvånarna. Hur illa läget blir återstår att se.

Välförtjänta priser

Statens tjänstepensionsverk SPV delar varje år ut pensionspriset Guldkanten. I år är det sajten Min Pension som får priset för sin digitala pensionsinformation.

– När Guldkanten jubilerar och firar 15 år känns det passande att juryn uppmärksammar Min Pension och deras arbete med att ge svenska folket vad de vill ha – en överblick över sin pension, säger generaldirektören Joakim Stymne.

Det är bara att gå in och kolla på sajten, den är enkel att förstå, och överskådlig. Något man inte kan säga i alla pensionssammanhang…

Dessutom – grattis alla ni som bor och jobbar i Karlskrona. Där finns Kerstin Runesson som är pensionshandläggare och får priset Årets utropstecken för sin förmåga att lotsa medarbetarna rätt i pensionsdjungeln. Grattis Kerstin!

Läsgodis

På Nyfikengrå försöker vi pigga upp tillvaron på diverse sätt. Till exempel genom att bjuda på Ingrid Erikssons bästa recept på kanelbullar.

Därtill en massa läsgodis: Sune Sylvén tycker till om SVT:s pågående satsning om de framgångsrika 56:orna. Inge Josephson reflekterar kring ojämställda pensioner. Och redaktören har gjort en betraktelse över det Nice som inte längre är sig likt.

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren