Folk, Krönikor, Tyckt

Redaktörens veckorader – nej tack till kategoriboende

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Tänker du bo kvar? Har du planer på att flytta?

Frågan kommer upp stup i kvarten nu när man passerat en viss ålder. Som när vi stötte ihop med en före detta granne. Jodå, hon och hennes man bodde kvar i stora villan. – Jag vill inte flytta, jag stortrivs. Men min man vill inget hellre än flytta, han har gett mig tre år till…

Vårt före detta grannpar är rätt typiska för vår 60-plus-generation. Forskaren Susanne Iwarsson har intervjuat ett stort antal äldre personer om hur de vill bo.

De svar hon får handlar inte om att det är åldern som gör att man vill byta bostad utan vad en ny bostad kan erbjuda: – Yngre äldre flyttar till något, äldre äldre flyttar från något, säger hon i en intervju i Sydsvenskan.

Hon hävdar också att seniorer långt upp i åldrarna håller emot en flyttning, de vill inte flytta och framför allt inte till ett äldreboende.

– Det behövs mellanformer i bostadsbeståndet, en annan typ av boenden. Den moderna svensken är inte så intresserad av kategoriboenden vilket inte är förvånande, säger hon.

Alltså ett klart nej tack till kategoriboende!

Attraktiva seniorboendet Ljusterns strand i Säter

Attraktiva seniorboendet Ljusterns strand i Säter

En annan hake är utbudet. Finns den perfekta bostaden där när jag till slut vill ha den?

Inte oväntat är det långa köer till attraktiva seniorboenden, det gäller alltså att vara ute i mycket god tid.

I Malmö har inte ens ansökningarna ökat till de seniorboenden som finns. Detta trots att allt fler malmöbor blir allt äldre…

Vare sig man bor kvar i sin stora villa eller tagit steget över till en bekvämare bostad kommer en dag när det är läge att skaffa hemtjänst. Om man har råd, vill säga.

Nu vill regeringen ge kommunerna rätt att kräva högre avgifter för hemtjänst från och med nästa år. En höjning som enligt Socialstyrelsen skulle påverka mer än var fjärde pensionär.

SPF:s ordförande Christina Rogestam är redan på krigsstigen:

– Det är bedrövligt. Det är de fattigaste pensionärerna och de som är så högt upp i ålder att de är beroende av hemtjänst som drabbas av det här, säger hon till nyhetsbyrån TT. Vad äldreminister Åsa Regnér tycker får vi inte veta, hon vill inte svara på frågor om förslaget.

Veckans mest tänkvärda rader hittar vi i DN:s kulturdel, skrivna av Elisabeth Åsbrink:

”För varje födelsedag blir det allt fler som säger att åldern bara är en siffra. Man är så gammal man känner sig, säger de. Äh. När blev det fult att erkänna att åldrandet känns, att det måste kännas?”

På Nyfiken Grå tuffar vi på med läsning av de mest skiftande slag. Till exempel med Carin Önnestams berättelse om vad facebook betydde när hennes make blev allvarligt sjuk:

”Jag upplevde då mycket starkt att facebook var mer än en tråd ut i ett friskt liv. Det var också ett sätt att på ett enkelt sätt uppmuntra och stötta varandra. Utan facebook hade jag kanske grävt ner mig i sorg och saknad och inte kommit mig för att återvända till gymmet och eller att köpa sättpotatis.”

Med en intervju med SvD:s USA-korrespondent Karin Henriksson om hennes nyutkomna biografi om Ronald Reagan, den första svenska som getts ut.

Med ett reportage av Sven-Eric Bergström om loppis och auktioner, något som väl många av oss gillar att göra under sommaren.

Och mycket annat, det är bara att gå in på Nyfiken Grå och ta del av allt som publiceras där!

God läsning
önskar

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS här kan du prenumerera på nyhetsbrevet, om du inte redan gjort det! DS

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren