Folk, Tipsat, Tyckt

Redaktörens veckorader – Pengar i handen, tack!

Ill: sxc.hu/nkzs

Ill: sxc.hu/nkzs

Att bankerna inte bryr sig nämnvärt om de kunder – inte bara äldre, obs – som föredrar att få pengar i handen när de går till banken är ett faktum som uppmärksammas allt mer.

För några veckor sedan skrev t ex SPF Seniorerna i ett remissvar att man kräver krafttag av regeringen för att ”förbättra allmänhetens tillgång på kontanter”. Man konstaterar att allt färre bankkontor i Sverige tar emot kontanter idag och antalet kontantautomater per invånare är näst lägst i Europa.

Nu kommer liknande stridsrop även från vänsterkanten. Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson och landsbygdspolitiska diton Håkan Svenneling skriver i ett debattinlägg på Aftonbladet att ”en bank utan kontanter är som ett apotek utan medicin. Politiken behöver överta kontrollen över situationen och bestämma reglerna i stället för att låta bankerna göra det.”

Och de är inte ensamma om att trycka på. Andra aktörer som säger samma sak är Sveriges konsumenter, Småföretagarnas riksförbund, Hela Sverige ska leva, PRO, Säkerhetsbranschen och Sveriges hembygdsförbund.

Kan bankerna förmås att stanna upp ett slag med denna kontanternas nedmontering? Vi som lever får se…

Och så en helt annan fråga.

Är det riskabelt att vara passagerare i en buss där chauffören fyllt 70? Nja, tror inte särskilt många skulle tänka så. Men det gör uppenbarligen kollektivtrafikföretaget Keolis, som bland annat ansvarar för busstrafiken i Stockholm. De har bestämt att 70-åringar är en fara i trafiken och får därför sluta så fort de passerat 70-strecket. Vilket nu prövas av Diskrimineringsombudsmannen DO och av Arbetsdomstolen.

Vore märkligt om man kom fram till att företaget gjort rätt….

– Ja, huvva, det finns mycket att sucka över när det gäller ren åldersdiskriminering och frånvaron av äldre på viktiga ställen i riket, skriver Nyfiken Grås Inge Josephson. Han uppmanar alla att samla exempel på andra fall av flagrant åldersdiskriminering.

– Så småningom kan det bli en diskrimineringsvitbok att stoppa under näsan på lämplig minister.

Mer på veckans Nyfiken Grå: Janne Andersson tar oss med på en båttur på en av världens största konstgjorda sjöar, Lake Kariba. – Hela bygget kostade 78 miljoner pund, tusentals invånare förflyttades, 86 arbetare dog under bygget och dammen invigdes av den engelska drottningmodern 1960. Resultatet av dammbygget, förutom elkraften förstås, blev den konstgjorda sjön Lake Kariba (ordet kariwa betyder fällan). 28 mil flod blev 5 200 kvadratkilometer sjö och elva 100 000 kW-generatorer.

Och så har vi uppmärksammat nya forskningsrön om all plast som driver runt i världshaven och blir till en dödande föda för korallerna. Vad kan vi själva göra här hemma? Har vi något val i butiken?

Den 20 mars är det vårdagjämning, och ännu en växtsäsong drar igång. – Det enda som händer är att vi ställer fram klockan till sommartid. Det är ett ganska futtigt sätt att fira något så stort som solens återkomst, tycker Ann-Marie Åsheden.

God läsning

Ingrid Lindgren

Redaktör

Ett tips från teknikredaktören:
Den partiella solförmörkelsen, idag fredag den 20 mars 2015, är en av årets absoluta höjdpunkter på himlavalvet. För att se en bättre solförmörkelse från Sverige måste du vänta till år 2039.
Populär Astronomis hemsida hittar du mer information.

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren