Krönika

Redaktörens rader – Efter 70 händer det

Djuren i fokus på Norrgårdens äldreboende i Sollentuna. Foto: Aleris.

60 plus brukar vi kalla oss, vi som fyllt 60 och lite till. Det låter lagom klämkäckt och rätt positivt. Eller hur?

70 plus däremot – vad triggar det igång för tankar? Samma glada tillrop och full fart framåt?? Nja, kanske inte riktigt så. Tvärtom är det som om stupet plötsligt närmar sig betänkligt, om man ska överdriva en smula.

När jag ser mig omkring förefaller just 70-årsgränsen vara en slags vattendelare. På tidningarnas familjesidor dominerar många dagar minnesord efter än den ena än den andra 40-talisten.

I vänkretsen radar krämporna upp sig. Det är ryggbesvär här, onda höfter och knän som behöver opereras där, olika sorters cancrar, en och annan allvarlig sjukdom. Inga små oförargliga blessyrer direkt.

Det är nu det omtalade stora köttberget börjar komma i närkontakt med sjukvården.

Ska man döma av närståendes vittnesmål gör den det rätt bra. I alla fall inte så illa som man kan tro efter den senaste tidens alla larm om bristerna i sjukvården. Har du själv egna erfarenheter? Berätta gärna för oss, skriv till [email protected].

Det som fortfarande brister är omsorgen om individen, patienten själv. Det är också ett av huvudmålen för den stora omgörningen av svensk sjukvård, enligt regeringens utredare Anna Nergårdh. Hon förklarar vad det är man strävar efter i del två av den stora intervju vi gjort med henne i anslutning till att det första delbetänkandet blivit klart.

Poppis med häst och vagn

Bonden Anders Ström, som driver lantbruket Bögs gård på Järvafältet strax norr om Stockholm fick en idé. Varför inte ordna visningar för äldre personer så att de kan få njuta av naturen och miljön runt bondgården? Sagt och gjort.

För ett par år sedan började han bjuda in personer från Sollentunas äldreboenden, som fick ta del av gårdens historia och åka häst och vagn. Ett mycket populärt initiativ.

– Man vet själv hur det är med föräldrarna, de glöms lätt bort mitt i vardagsstressen.  Det är pensionärerna som har byggt upp vårt samhälle, sa Anders Ström nyligen i en intervju i lokaltidningen Mitt I.

Till en början fick han bara fikasponsring från en närbelägen ICA-butik. Nu har kommunen bestämt sig för att stödja projektet och utöka parkenhetens budget, vilket innebär att pengarna räcker till runt 80 äldrevisningar per år.

Bravo bonden Anders, bravo kommunen i Sollentuna!

Mera djur och natur

Sollentuna uppmärksammades även i ett annat positivt sammanhang nu i veckan. I ett nyhetsinslag i TV4 berättades om Aleris äldreboende Norrgården där man får  klappa minihästar, katter och kaniner, lära sig boxas, köra gympapass och annat som kan göra livet roligare när man är gammal och kanske dement. Allt för att minska behovet av piller.

Fikatips efterlyses!

På Nyfikengrå har vi varit på fikautflykt i Sommarsverige. Vi har besökt tre bra ställen, men det finns många många flera. Vilket är ditt bästa fikatips? Vi vill gärna veta, skriv till oss på [email protected].

God läsning och tippning

önskar
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän. DS

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren