Livsstil, Upplevt

Resa i vinterland

Kyrkbyn i Gammelstad. Foto: Sven-Eric Bergström.

En gnistrande vit resa. Så stod det i reklamen för vårt livs första turistresa med buss. Så här efteråt kan vi inte annat än hålla med om att reklamen stämde rätt bra.

Länge hade vi tänkt i de här banorna: Varför inte prova att åka på en bussresa någon gång. Vi hade ju åldern inne, en bit över 70-strecket, då många redan är vana bussresenärer.

Så vi slog till. Målet var Jokkmokks vintermarknad, som ingen av oss besökt tidigare. I fem dagar skulle resan pågå. Flera intressanta sevärdheter var planerade längs resrutten. Liksom fikapauser, luncher, middagar och hotellövernattningar.

En tidig morgon i början av februari klev vi på bussen. En modern och lyxig historia med bekväma säten, toa naturligtvis, och med en chaufför och en reseledare som gjorde allt för att vi och 30-talet medpassagerare skulle må bra.

Vi var beredda på långa dagsturer. Sammanlagt 235 mil enligt bussbolagets dagsprogram. Varav den längsta dagsetappen 70 mil.

Ishotellet, exteriör. Foto: Sven-Eric Bergström.

Porten till ishotellet. Foto: Sven-Eric Bergström.

Det blev en resa i vinterland. Gnistrande vit och kall. Från våra varma sköna säten kunde vi första dagen avnjuta flera sevärdheter som exempelvis Höga Kusten-bron, en av världens största hängbroar, samt det natursköna landskapet kring Nordingrå, innan vi inkvarterades på vårt hotell i björkarnas stad Umeå.

Färden fortsatte norrut förbi Skellefteå, Piteå och Luleå, där besök gjordes i Gammelstad med 408 kyrkstugor. Vidare in i Lappland, förbi Polcirkeln till Gällivare, som blev utgångspunkt för nästa dags utflykter till Icehotel i Jukkasjärvi och till Jukkasjärvi kyrka med det välkända altarkonstverket, en triptyk av uppsalakonstnären Bror Hjorth.

En del av Bror Hjorths triptyk. Foto: Sven-Eric Bergström.

Kyrkan i Kiruna. Foto: Sven-Eric Bergström.

Utflykten rundades av med besök i Kiruna, där vi stannade till och såg stadens nya stadshus som ersätter det gamla som ligger i det rasriskområde som evakueras. Innan vi lämnade staden besökte vi Kiruna kyrka som på grund av rasrisken ska flyttas till annan plats.

Renracet. Foto: Sven-Eric Bergström.

Fjärde dagen var vikt för vintermarknaden i Jokkmokk – som enligt bussbolaget var resans mål. Där fanns som väntat allt från traditionella knallar till samiska produkter och renar. Efter att ha sett renrace och hundspann på sjön samt köpt samiska specialiteter som lasso och kaffeost åkte vi vidare till Skellefteå för middag och övernattning.

Besökare på marknaden. Foto: Sven-Eric Bergström.

Dagen därpå avverkades längsta dagsetappen tillbaka till Uppsala, dit vi anlände på kvällskvisten åtskilliga erfarenheter och upplevelser rikare.

4 Kommentarer

 1. Aina Bergström

  Fint reportage Sven-Erik! Aina Bergström.

 2. Anonym

  Trevligt att läsa Sven-Erik. Långfärdsbussarna är bekväma nu för tiden..men sträckan var lång. Tack för att vi fick ta del av er resa ./hälsn. Gun-Marie N

 3. Sven-Eric

  Tack, Aina! Det var en fantastisk resa som bjöd på många överraskningar. Roligt att du hörde av dig. Sven-Eric

 4. Sven-Eric

  Hej, Gun-Marie! Tack för ditt positiva inlägg. Sven-Eric

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren