Folk, Sagt, Tipsat

Reslystna 65-åringar mot nya mål

Italienska Amalfikusten. Foto: Ticket

Kanske en resa till italienska Amalfikusten? Foto: Ticket

Mallorca och Gran Canaria är fortfarande stora resmål för oss lite äldre. Men de traditionella destinationerna får konkurrens. Nu vill vi upptäcka nya platser i världen. Dessutom slår vi rekord i resande.

Det berätta Maria Gertell, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket, för Nyfikengrå. Antalet resebokningar bland 65-75-åringar har inför sommaren ökat med 13 procent.

– Det verkar som att det finns en större upptäcktslust bland pensionärerna den här sommaren. De resmål som står för de största ökningarna är lite mer udda resmål som ligger strax utanför topp-tio-listan över de mest bokade resmålen, t.ex. Budapest, Reykjavik, Algarve, Pula, Sardinien och Sicilien.

– Resenärerna mellan 65-75 år börjar bli allt mer resvana och självständiga. Sol och bad är fortfarande högt prioriterat. Men samma strand och samma solstol i en eller två veckor i sträck är inte längre lika lockande. Nu är det upplevelser som står i fokus.

Samma solstol vill vi inte ligga i hela tiden. Foto: Ticket.

Samma solstol vill vi inte ligga i hela tiden. Foto: Ticket.

Enligt Maria Gertell är det i dag allt fler som åker på rund- och temaresor eller skräddarsydda paketresor med reguljärflyg, hotell, transfer och utflykter. Förr var charter den vanligaste restypen.

– En anledning till att reguljärresorna ökar bland 65-75-åringarna är de kan vara mer flexibla vad gäller reslängd. Många vill vara bortresta längre än en till två veckor.

I en färsk Novusundersökning, som Ticket låtit genomföra, uppger var femte pensionär att de föredrar arrangerade resor som mat-, vin- och safariresor. 24 procent svarar att de föredrar att resa runt på egen hand och upptäcka flera resmål eller länder under en och samma resa.

12 procent föredrar att stanna på ett och samma hotell och resmål under hela resan.

Maria Gertsell

Maria Gertell.

Vi pensionärer är också den grupp som hyr bil i störst utsträckning. I samma undersökning svarar 32 procent av pensionärerna att de helst transporterar sig med hyrbil när de vill utforska ett resmål. Bland 18-29-åringarna är motsvarande siffra 15 procent.

Här är tioitopplistan över de mest bokade resmålen i sommar bland 65-75-åringarna. Förra årets placering anges inom parantes:

1. Mallorca (1)

2. Antalya (2)

3. Gran Canaria (3)

4. Kreta (4)

5. Cypern (5)

6. Rhodos (6)

7. London (10)

8. Teneriffa (7)

9. Split (9)

10. Barcelona (ny)

Läs också: 40-talisttrend ta med tre generationer på resan.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren