Ätit & druckit

Ris med svamp på italienska

Svamprisotto. Foto: Jurek Holzer

Svamprisotto. Foto: Jurek Holzer

Vad är detta för något? Ser ut som gröt med sallad som jag hittat på ett italienskt namn till för att verka stöddig.

Inte alls. Det är helt enkelt en risotto med karljohansvamp, zucchini och lök.

Hur gör man då för att få en god risotto? Man googlar. Det finns mängder av recept som matintresserade människor har lagt ut på nätet. Dessa recept varierar väldigt i kvalitet och noggrannhet så det gäller att se upp.

Att koka en god risotto är inte alls särskilt svårt och det finns oändliga variationer på temat. Efter en stunds forskning fastnade jag för en känd mjölkcentrals receptsajt som verkar relativt pålitlig. Dessutom innehåller det Västerbottensost istället för den italienska parmesanen. Deras risottorecept fick bilda stommen till min egen variant. Låt oss kalla den för

Risotto con porcini e zucchini

(3 – 4 portioner)

2 dl avorioris (speciellt lämplig för risottokok)

4 dl grönsaksbuljong

2 dl ”svampvatten” (vatten från blötläggning av den torkade svampen)

2-3 msk Noilly Prat (eller annan vit torr vermouth)

1 gul lök

2 msk smör

1/2 – 1 dl riven Västerbottensost

svartpeppar

1/2 zucchini

en rejäl näve torkad karljohan eller annan svamp

olivolja till stekning

Låt den torkade svampen ligga och bli mjuk i ca 0,5 l kokhett vatten i 20 – 30 minuter.

Koka upp buljongen. När svampen har blivit mjuk silar man den och blandar ett par dl av svampvattnet i buljongen. Tillsätt även Noilly Prat. Håll varmt.

Skär svampen och zucchinin i mindre bitar och fräs det några minuter i lite olivolja i en stekpanna. Ställ åt sidan.

Riv osten.

Hacka löken och fräs den i lite av smöret i en större kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa en stund under ständig omrörning. Häll i litet av buljongen och sänk värmen. Risets totala koktid är ca 20 minuter.

Fortsätt att röra i risotton medan du tillsätter mer buljong, lite i taget. Smaka av riset. Perfekt kokt bör en risotto ha en krämig konsistens med en fast kärna (det som italienarna kallar för ”al dente”). När det har kokat klart rör man i resten av smöret och den rivna osten. Kom ihåg att krydda med svartpeppar. Det är däremot ganska onödigt att salta eftersom både buljongen och osten tillför ganska mycket sälta.

Rör därefter i svamp- och zucchinifräset. Detta kan serveras dels som en huvudrätt med valfri sallad eller som tillbehör till exempelvis stekt kyckling eller fisk.

Musik i köket: Luciano Pavarotti – Nessun Dorma

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren