Livsstil, Tittat

Roadmovie om oväntad vänskap

Anthony ”Tony Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen) grundlägger en livslång vänskap med geniet och pianisten Dr Don Shirley ((Mahershala Ali) vid turnén i den segregerade södern.

Green Book

År 1962 är segregationen i södra USA fortfarande fast förankrad. För svarta amerikaner finns en Green Book, en reseguide som ger tips om vilka hotell och restauranger som tar emot dem.

Dr Don Shirley (Mahershala Ali) är en mycket sofistikerad, välutbildad och fantastiskt duktig pianist som bestämmer sig för att göra en två månaders turné i djupaste Södern. Och för detta behöver han en chaufför och livvakt.

Nattklubbsvärden och utkastaren Anthony ”Tony Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen) är tillfälligt utan jobb och ser tidningsannonsen. Tony Lip får och tar jobbet för att lönen är god trots att han är mycket tveksam till att arbeta för en svart doktor i musik. Något han finner väldigt konstigt.

Dr Shirley har tre doktorstitlar och är den hyllade skaparen av en innovativ musikform som är väldigt populär. Tony Lip gillar rock’n roll och hamnar väldigt ofta i slagsmål.

Green Book bygger på en sann historia om den jamaicansk-amerikanske, världskände musikern och den italiensk-amerikanske rasisten som mot alla odds blev vänner för livet.

Chockad över att bevittna verkligheten för svarta i den amerikanska södern blir Tony doktorns mest orädde försvarare. Don hjälper den illiterate Tony genom att skriva dagliga kärleksbrev till Tonys fru.

Green Book är en underhållande och rörande roadmovie och ännu en film om oväntad vänskap. Ett större utrymme för historien om Dr Don Shirley hade varit mer intressant. Nu berättas historien ur Tonys synvinkel. Hans son Nick är en av manusförfattarna.

En del enkla poänger kan ifrågasättas, som när en polis i norr visar sig vara godheten själv till skillnad från de onda poliserna i Södern.

Regi: Peter Farrrelly.

Manus: Peter Farrelly, Nick Vallelonga och Brian Hayes Currie.

I rollerna: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Don Stark

Premiär fredag 21 december.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren