Livsstil

Rödbetsfrossa

Kokta rödbetor med löktoast, kramad spetskål, fetasmulor och oliver. Foto: Jurek Holzer

Som rödbetsnörd är jag beredd att laga rödbetor på längden och tvären nästan hela tiden. Av någon anledning får denna rotfrukt mig att tänka på våren. Folk med egen trädgårdstäppa bör känna till att den hör till de mer lättodlade. Godast är i mitt tycke den avlånga sorten som kallas Forono.

Såg importerade färska rödbetor hos grönsakshandlaren häromdagen och blev varm om hjärtat. Jag älskar helt enkelt rödbetor. För de flesta är rödbetor lika med mörkröda räfflade skivor inlagda i ättikslag som man köper på burk och äter som tillbehör med isterband eller pyttipanna.

Att rekommendera folk att äta rödbetor som fredagsmys kan låta utmanande. Men för en äkta rödbetsälskare är det inte alls konstigt. En fredagskväll när jag var gräsänkling  passade jag därför på att frossa i nedanstående variant på rödbetor.

Rödbetsfrossa (för två)

6 färska rödbetor
2 – 3 dl strimlad spetskål
2 små gula lökar
1 tjock skiva grovt bröd
50 g feta
1 näve oliver
0,5 näve russin
salt
svartpeppar

Jag började med att ångkoka rödbetorna. Det tog ca 45 minuter.
Under tiden strimlade jag spetskålen mycket tunt, lade den i en sil, blandade i en tesked salt och lät stå medan rödbetorna fortsatte att koka.
Sedan satte jag mig vid datorn och kollade lite på facebook.
Tillbaka i köket när det återstod ca en kvart av koktiden satte jag igång med att krama ut vätskan ur kålen, hällde på en skvätt olivolja, en skvätt vitvinsvinäger och tog några varv med svartpepparkvarnen. Slängde i russin, rörde om, sedan var salladen klar.
Då var det dags att hacka lök och steka den i olivolja tillsammans med brödet.
Fetasmulorna och oliverna ströddes ovanpå rödbetorna och den stekta löken på brödskivan.

Lämplig dryck: pilsner.

Musik i köket: Jerry Williams – It keeps raining

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren