Ätit & druckit, Krönika, Mat Recept

Rödbetssallad, sill och nubbe – sommar igen

Härligt i sommarkvällen Foto: Tom Engström

Välkommen till den pånyttfödda sommaren!
Det är något speciellt med sommaren när den kommer tillbaka liksom lusten till vissa rätter.
En släkting gjorde för många år sedan en rödbetssallad som stannat kvar i smakminnet genom alla år.
Den är synnerligen enkel att göra och lika märkvärdigt god i sin enkelhet.

Receptet

Det här är vad man behöver.
1. ca 350 g inlagda rödbetor. (Slå bort lagen och behåll skivorna)
2. 2 dl majonnäs. (Fett-rädda kan ta 1 dl)
3. 2 dl crème fraiche. (Fett-rädda kan ta 1 dl lätt-crème fraiche)
4. 1/2 msk senap och 1/2 msk fransk senap. (Annars 1 1/2 msk vanlig senap)
5. 3 krm salt.
6. 1 krm malen svartpeppar.
7. 1 liten röd eller gul lök.
8. 1-2 röda äpplen.

Tillagningen

1. Skär rödbetor och äpplen i centimeterstora bitar och använd gärna en ”mandolin” men finhacka löken.
2. Blanda majonnäs, crème fraiche och senap i samma skål som rödbetssalladen serveras i.
3. Blanda i rödbetor, äpple, lök, salt och peppar.
4. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör för sommaraftonen

Den här rödbetssalladen passar vid många tillfällen men är kanske allra bäst tillsammans med sommarens sill och nubbe.

Foto: Tom Engström

Förslag:
Som nubbe, prova gärna Bokma genever och kyl den INTE! Den är  godast i rumstemperatur och går mycket bra ihop med både sillen och salladen.
(Beställningsvara på Systemet)

Smaklig måltid!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren