Ätit & druckit

Rödgrön soppa

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer  

Vad händer om man fräser ihop strimlad röd paprika, skivad gul lök, en halv hackad röd chili, hackad vitlök och ingefära i en stekpanna? Jo då har man eventuellt fått ihop en bra början till en maträtt. Ännu så länge har vi dock ingen aning om vad det ska bli förutom att vi är tvungna att få fram en middag.

Då tar jag bort pannan från värmen och funderar en stund. Minsta motståndets lag styr dessa funderingar. En tanke börjar gro: det här skulle faktiskt kunna bli en soppa. Pannans innehåll lägges över i en kastrull, spädes med 7 dl vatten, värmen höjs tills det börjar koka och ett par matskedar kalvfond pytsas i.

I med två skivade morötter, för smakens och färgens skull. Värmen sänks och så får soppan småkoka 20 – 30 minuter.

Det hela avslutas med att jag häller i två matskedar Noilly Prat (alt vit torr sherry) och vispar i en klick smör och en nypa muscovadosocker.

Det sista som slängs i soppan är en näve starkt doftande färska myntablad.

Några svängar med sleven i kastrullen så är den rödgröna soppan klar. Jag skulle naturligtvis kunna fortsätta att slänga in nya ingredienser och kryddor i det oändliga – det är så det är med soppor. Här väljer jag att följa det gamla ordspråket: det är bäst att sluta medan det är som roligast.

Pannkakor med hjortron till som efterrätt är helt ok.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren