Livsstil, Tittat

Rörande roligt om en tonåring och hennes mamma

Saoirse Ronan and Laurie Metcalf är lysande i Greta Gerwigs dramakomedi, Lady Bird.

Lady Bird

Saoirse Ronan and Laurie Metcalf är lysande i Greta Gerwigs dramakomedi, Lady Bird, om en tonåring och hennes mamma. Christine ”Lady Bird” McPherson hatar Sacramento i Kaliforningen där hon är född och uppvuxen. Hennes högsta önskan är att få komma till ett college på östkusten, till en kulturell och intellektuell miljö.

Mamman Marion arbetar dubbla skift som sjuksköterska för att hålla familjen flytande. Fadern har blivit utan arbete och har svårt att få något nytt. Lady Birds drömmar stämmer inte med moderns mer realistiska syn på framtiden för dottern. Och hon ger ständigt uttryck för sin åsikt. Det är ett college i närheten som gäller.

Banden mellan mor och dotter sätts hela tiden på prov. Lady Bird är mer lik sin viljestarka mamma än vad hon vill erkänna. Varför hon insisterar på att bli kallad Lady Bird till sin mors stora irritation, får vi aldrig veta, men det verkar inte ha något att göra med president Lyndon B Johnsons fru, Claudia “Lady Bird” Johnson. Christine/Lady Bird är stark och egensinnig.

Saoirse Ronan är underbar i denna rörande och härligt roliga film om en mor-dotterrelation och  ångesten för den oundvikliga separationen när tonåren närmar sig slutet. Den katolska skolan där hon går är för ovanlighetens skull en trevlig skola utan elaka  nunnor och tafsande präster.

Här finns den bästa kompisen, en överviktig och begåvad flicka, som sviks när Lady Bird vill vara med de coola gängen i skolan. Skolteatern blir en viktig del av livet. Där möter hon kärleken. Lady Bird är en fantastiskt underhållande och mysig film, men inte utan allvarliga inslag.

Manus och regi: Greta Gerwig.

I rollerna: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith, Stephen McKinley Henderson, Odeya Rush, Jordan Rodrigues, Marielle Scott med flera.

Premiär fredag 9 mars.

Titta på trailer här.

Bröllopsfixaren Max med hela sitt team utanför det slott där det exklusiva bröllopet ska stå.

C’est la vie

Intelligent satir på franska

De franska filmskaparna Olivier Nakache och Eric Toledano som gjorde succén En oväntad vänskap är tillbaka med en sprudlande intelligent komedi. Titeln på franska är Le sens de la fête, vilket något obegripligt blivit C’est la vie på ”svenska”. Men strunt i titeln. Filmen är en smart historia med mängder av roliga karaktärer och festliga inslag. 

Bröllopsfixaren Max Angély (Jean-Pierre Bacri) har ett stort evenemang på ett slott utanför Paris. För hans team är det ett bröllop som alla andra, men för paret som ska gifta sig är det självklart väldigt speciellt.

En mallig och krävande brudgum sätter många käppar i hjulet. Vi följer bröllopsfesten ett dygn under förberedelser och genomförande. Oväntade och absurda händelser avlöser varandra, men det är kärleksfullt genomfört. Det här är underhållande och intelligent satir.  En stund att skratta och njuta. Gå och se!

Regi: Olivier Nakache och Eric Toledano.

I rollerna: Suzanne Clément, Jean-Pierre Bacri, Kévin Azaïs, Jackee Toto, Jean-Paul Rouve, Benjamin Lavernhe med flera.

Premiär fredag 9 mars.

Titta på trailer här.

Fadern ( Adil Hussain) och dottern Nisha (Maria Mozhdah) i ett avgörande skeende under hederskonflikten.

Vad ska folk säga

Om självupplevd hederskultur

Nisha är 16 år och bor med sin pakistanska familj i Oslo i Norge. Hon har en äldre bror och en yngre syster. Nisha är som vilken norsk ung tjej som helst, men i hemmet är det pakistanska seder och kultur som gäller.

Fadern har tagit sig till Norge med sin familj för att barnen ska kunna utbilda sig till läkare, det enda yrke som gäller, men han är inte beredd att ändra sin inställning till det förkastliga västerländska sättet att leva.

Nisha har en oskyldig liten flirt med en norsk kille och fadern kommer på dem. Hedern för hela familjen är förstörd och nu är det straff som gäller. Ryktet sprider sig med blixtfart och snart väljer andra pakistanska familjer att inte handla i pappans butik längre.

Fadern är rasande och lurar med dottern på flyget till Islamabad. Nisha dumpas hos släktingar i Pakistan och hon gör allt  för att komma bort. Även här får en oskyldig romans förfärliga konsekvenser. Pappan och Nisha har en gång haft en fin relation, men nu är han stenhård.

Efter en fruktansvärt incident tar han med Nisha till Norge igen. Nu ska hon brytas ner till lydnad och tystnad. Pappan är kraftigt understödd av mamman och brodern.

Nisha älskar sin familj men till slut finns inget annat val än att bryta med dem för att kunna få frihet att välja sitt eget liv.

Vad ska folk säga ger en bra inblick i de kulturer där hedersvåld och kvinnoförtryck är dominerande. Hur detta ska kunna brytas ges inga svar på. Filmen bygger på regissören Irma Haqs eget liv.

Manus och regi: Irma Haq.

I rollerna: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Rohit Saraf, Ekavali Khanna, Ali Arfan, Sheeba Chaddha, Lalit Parimoo, Jannat ZubairRhemani, Isak Lie Harr, Nokokure Dahl med flera.

Premiär fredag 9 mars.

Titta på trailer här.

Mitch Nelson (Chris Hemsworth) är ledare för de tolv starka männen som skickas på ett i princip omöjligt uppdrag.

12 Strong

Män som ger allt för sitt land

En specialtrupp med tolv amerikanska män skickas dagarna efter 9/11 till Afghanistan. Deras uppdrag är att ta staden Mazar-i-Sharif ifrån talibanerna och deras al Qaida-allierade. 

Gruppen som är den första amerikanska i landet leds av kapten Mitch Nelson (Chris Hemsworth). Aktionen är topphemlig , extremt svår och totalt livsfarlig, värre än grabbarna kan föreställa sig.  

De tolv måste förena sig  med den norra alliansens krigsherre, general Abdul Dostum (Navid Negahban) och hans män. Ett väldigt komplicerat samarbete. Väl framme vid de otillgängliga bergen upptäcker amerikanerna att striderna ska utkämpas till häst.

Det enda sättet, förutom till fots, att ta sig fram. Men alla har inte erfarenhet av att sitta på hästryggar och den primitiva krigföring som detta medför. Det blir våldsamma strider men detta hade inte blivit en film om inte amerikanerna hade gått segrande ur striden.

Historien som har verklighetsbakgrund ger en romantiserad bild av de lojala männen som ger allt för sitt land. En av få framgångar i kriget mot terrorn.

Regi: Nicolai Fuglsig.

Manus: Ted Tally, Peter Craig, Doug Stanton.

I rollerna: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña, Trevante Rhodes, Geoff Stults, Thad Luckinbill, Austin Stowell, Ben O´Toole, Austin Hebert, Kenneth Miller, Kenny Sheard, Jack Kesy, Navid Negahban med flera.

Premiär fredag 9 mars.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren