Den ser nästan ut som en skinkbulle, men är fylld med rosa mandelmassa, tillsammans med kardemumma, och för övrigt inte speciellt söt.

Så här gör man:

50 gr jäst

100 gr smör

5 dl mjölk

13-14 dl vetemjöl

0,5 dl socker

1/2 tsk salt

2 -3 tsk stött kardemumma.

2 msk malen kardemumma

ägg till pensling

mandelspån till garnering

rosa mandelmassa, som finns färdig, utkavlad till ”prinsesstårte-varianten”.

Smält smöret och blanda i mjölken till mer än fingervarm om torrjäst används.

Blanda mjölet med salt socker och torrjäst, och den stötta kardemumman.

Häll i och kör med elvispar eller arbeta in med träslev, degvätskan i mjölet.

Kavla ut på mjölat bord.

Fördela den rosa marsipanen, strö på malda kardemumman. Rulla samman. Om sötare och lite fetare önskas kan man bre degytan med lite smör och strö ytterligare lite socker över ytan innan man pudrar med kardemumman och lägger dit och fördelar den rosa marsipanen.

Rulla samman och skär i bitar som blir snäckor i pappersformer. Låt jäsa under duk.

Sätt ugnen på 225 grader.

När bullarna jäst upp så det syns rejält, kanske 20-13 min. i rum utan drag, gärna varmt (inte jordkällare eller skafferi/balkong).

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med mandelspån, eller om man inte har det, hackad mandel.

Skjuts in i ugnen, ca 15-20 min. Men titta regelbundet. Våra ugnar arbetar olika, beroende på ålder, balans och sort, precis som vi människor.

Foto: Viveca Lithner Ask.

Foto: Viveca Lithner Ask.

Ja, sedan är det bara att njuta av dem varma, ljumma eller kalla. Men lägg gärna på galler med luft under och lätt duk över.

Nästan mer en bulle till te än kaffe, tror jag.

Vid pennan i köket

/Viveca