Livsstil

Rött vin sätter färg på torsken

Koka torsken i rött vin. Foto: Jurek Holzer.

En fiskhandlarannons lyckades plantera en tanke om torsk i rött vin i mitt huvud. Det stod något om rökt sidfläsk och svamp men man var tvungen att gå in på deras hemsida för att få hela receptet.

Det orkade jag aldrig göra utan kokade bokstavligen ihop någonting eget i stället. Sidfläsket var slut i affären så det fick bli bacon istället. Svampen som plockades i sörmlandsskogen  kom också till användning.

Rödvinskokta torskfiléer (för 4 personer)

4 torskfiléer, ca 500 – 600 g

1 gul lök

0,5 pkt bacon

en näve blandsvamp (från sörmlandsskogarna)

2 dl rött vin (helst sydafrikansk pinotage)

1,5 tsk grönsaksbuljong (pulver)

en torkad chilifrukt

några hela korn kardemumma

färsk timjan

olivolja

Klipp bacon, hacka löken och skär svamp i små bitar. Fräs alltsammans i lite olja i en djup stekpanna under några minuter. Häll på vin, lägg i kardemumman, den söndersmulade chilin och buljongpulvret. Rör om och låt småkoka på låg värme, ca 20 minuter under lock.

Lägg i fisken och klipp färsk timjan över. Dra stekpannan bort från plattan och låt stå under lock i ca 10 minuter.

Servera med pressad potatis, en sallad och glöm inte att dricka upp resten av pinotagen (den passar alldeles utmärkt  till fisk).

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren