Livsstil

Så blev drömmarnas resa på världens största kryssningsskepp

Janne Andersson bakom kameran och hustru Karin framför med jätteskeppet i fonden vid strandhugg på Haiti.

Jag hade en dröm att få åka på kryssning.

När vi sålde fina huset vid sjön fick vi lite pengar över.

Så vi kryssade en vecka  i Karibien med världens största kryssningsskepp. Fartyget Harmony of the Seas är stort som ett köpcentrum. 17 däck högt  och 362 meter långt med plats för omkring 6 000 resenärer och 2 300 man och kvinnor i en besättning som kommer från jordens alla hörn.

Just personalen är en av resans höjdpunkter.

De är oerhört vänliga, serviceinriktade och professionella. Och de pratar gärna om sitt hemland, om hur livet är ombord och vilka platser de sett.

Många har varit på kryssningar i Norden och Stockholm.

För övrigt är kaptenen svensk och heter Gus Andersson, han bor visserligen i Sydafrika med sin sydafrikanska fru, men han pratar klingande göteborgska.

Fartyget var klart 2015 och kostade 1,35 miljarder dollar.

Här finns 20 restauranger (12 är gratis och ingår i kryssningspriset) och 42 barer och lounger, här finns vattenrutschbanor, fotbollsplan, basketplan och massor med pooler och bubbelbad, här finns ett gym, ett motionsspår runt båten, en bar som hissas upp och ner mellan däcken, en annan bar där robotar blandar drinkarna, konstutställningar och konstföreläsningar och ganska mycket mer.

Foto: Karin Alfredsson.

Vår kryssning varade i sju dagar med start och mål i Fort Lauderdale och strandhugg på Haiti, Jamaica och Mexiko.

Och vi skriver dagbok, som vi brukar när vi är ute och reser.

LÖRDAG:

Det gick förvånansvärt bra att checka in, men det är klart – ska man få ombord över 6 000 passagerare och över 2000 mans besättning är det bra att ha gott om tid.

Båten är verkligen gigantisk och fullbokad. Alla vi pratade med verkar vara kryssningsveteraner.

Mest amerikanare men också rätt många asiater (och en del europeér, fransmännen klagar på att det inte finns någon information på eller att någon pratar franska).

På rummet ligger i alla fall ett schema för dagen där man kan planera in varje minut med aktiviteter. Den enda aktivitet vi lyckades planera in, musikalen Grease, ställdes dock in.

Vilotid på egna balkongen. Foto: Janne Andersson.

När allt kändes för bullrigt och  överväldigande kan vi dra oss tillbaka till vår hytt med havsbalkong. Där är det tyst.

SÖNDAG:

Grease visades i stället i dag i den stora teatern här på båten för hundratals åskådare. Ytterst professionell ensemble, även om storyn är mossig, men här finns två megahits och ett 20-tal typiska  50-talsrocklåtar.

Vädret var lite hipp som happ och en åskskur kom förstås när vi bestämt oss för att åka upp till 15:e däck och sola.

För andra kvällen i rad försökte personalen lura på oss ett vin som var dyrare än det som ingick i vårt dryckespaket (3 500 per person), men efter vårt klagomål ursäktade sig chefskyparen  och vi blev inbjudna till hennes bord kvällen därpå.

MÅNDAG:

Vädret har varit lysande idag, strålande het sol, så resultatet är att vi bränt oss lite.

Foto: Karin Alfredsson.

Det blev tydligt varför vi inte behövde ha med oss pass till Haiti, vi släpptes bara in i den inhägnade och säkerhetskontrollerade delen.

På kvällen tog vi en drink i baren som hissades upp och ner mellan däcken. En av servitriserna var en journalist från Serbien med Afrikadrömmar, den andra kvinnan kom från Rumänien.

Eftersom vi klagade på behandlingen  på restaurangen igår, blev vi ikväll inbjudna till chefskyparens  bord och fick perfekt service med extra vinglas.

TISDAG:

Flickan i Lilla Havanna. Foto: Janne Andersson.

Jamaica är ett litet land som är 25 mil långt och åtta mil brett och har en befolkning på tre miljoner, nästan alla är slavättlingar. Landet blev fritt först 1962 efter att bland annat spanjorer och britter sugit ut, skövlat och slavat folk.

Numera är det en så kallad demokrati och styrs av en koalition av konservativa och labour; korruptionen är hög och brottsligheten ökar dramatiskt.

Men det är vackert;  grönskande, prunkande växtlighet breder ut sig åt alla håll. Och här ligger fantastiska hotell och  resorter och golfbanor vid kanten av den blåa Atlanten.

Jag köpte hawaiiskjortor till mej och sönerna och fotbollsställ med Jamaicas färger till sonsönerna.

På kvällen var vi trötta och åt buffé men orkade inte till jazzklubben ikväll heller.

ONSDAG:

Vi gjorde pedikyr och ögonbrynsfixning och K träffade  kaptenen för hela fartyget, Gus Andersson från Göteborg, som varit till sjöss i 26 år.

Foto: Karin Alfredsson.

Och så gick vi motionsspåret som  finns på fjärde däck, nedanför gymmet, och  går runt hela båten och  har en bana för gående och en för joggarna.

På kvällen var det en påkostad och glittrande isshow med motiv från Paris och med ett 25-tal ekvilibristiska unga skridskostjärnor som for runt så isen sprutade. På kvällen var det dags för festklädsel till middagen.

TORSDAG:

Mitt på torget i Playa del Carmen i Mexiko står en hög blåmålad stång. Nedanför och runtomkring dansar åtta män i röda folkloristiska dräkter och svarta stövlar och röda mössor. Sen börjar de klättra uppför stången ända upp i toppen och sen slänger de sig ut med bara en fot förtöjd i ett rep vid foten och snurrar nedåt mot marken.

När de väl kommit ner och  avslutat uppvisningen sätter de sig på marmorbänkarna runt torget; några tänder en cigarett, andra tar upp små dukar och nål och tråd och börjar brodera.

Turister bland Mayaruiner i Tulum.

Tidigare i dag besökte vi mayaindianernas heliga offerplatser vid Tulum, stora stenstoder och stenbyggnader byggda precis vid havets strand. På kvällen buffé och sedan musikalen Columbus som vi inte begriper så mycket av, men de dansar och sjunger bra som vanligt.

Sen orkar vi inte ens med den flygande baren utan stupar i säng.

LÖRDAG:

Sista dagen ombord på det stora skeppet. Vi promenerar runt och upptäcker saker som vi inte sett tidigare.

Foto: Karin Alfredsson.

På denna båt kan man denna dag lära sig att vika handdukar, få en föreläsning om Walt Disneys favoritmålare, spela Bingo och vinna läsplattor, gå på t-shirtrea, lyssna på och ställa frågor till kaptenen och övriga höga befäl och göra sightseeing i teatern.

Kanske har vi inte utnyttjat alla möjligheter, eller kanske finns det inget som passade oss riktigt bra.

I eftermiddag har vi suttit i solen på övre däck, druckit några drinkar och läst böcker.

Till hytten levererades idag väskadresslappar och information om morgondagen när vi ska åka på sightseeing i Miami – och små kuvert där vi förväntas lämna extra dricks, trots allt snack i broschyrerna att dricks är inkluderat. Väskorna är packade. Och livremmen till mina byxor.

I morron bitti ska vi samlas nere på däck 5 redan kvart över sju.

Tack Harmony of the Seas. Det har har varit en intressant upplevelse och vi är utvilade och lite brunare.

Men vi kommer nog inte tillbaka.

Skribenten själv, Janne Andersson. Foto: Karin Alfredsson.

Fakta:

Vi bokade kryssningen via Resia i Borås. Själva kryssningen kostade strax över 15 000 per person + dryckespaket om man nu vill ha det.

Vi flög från Arlanda via London till Miami (det kostade omkring 5 000 per person) och bodde två nätter på ett bra 3-stjärnigt i hotell i Fort Lauderdale i väntan på avgång. På hemvägen gjorde vi en guidad tur på en Hoppon-bus i Miami i väntan på flyget hem.

Och i Little Havanna hittade vi till slut en livrem till mina byxor. Men det är en helt annan historia.

3 Kommentarer

 1. Åh vad härligt att få åka på kryssning… eller.. ? Ni fick några bra stunder men det kunde varit bättre och i slutändan blev det ett bälte till dig Janne istället.
  Nu förstår jag hur ni känner det. Jag hade känt likadant. Lite så vi hade det när vi reste till USA med barnen första gången.
  Då gick notan på 65 000 kr… den resan ville vi inte göra om, men gjorde det trots allt 5 år senare igen men då med lite andra visioner och planering.

  Sen kan jag känna igen mig att bli trött och inte orka med. När jag och Roland åker på en kortkryssning (23 tim – 08:00 – 07:00) med Viking Grace så börjar vi med fantastisk lyxig champagnefrukost, sen lite shopping och SPA, därefter vila innan det är dags att göra sig klar för en lyxig 3-rätters middag med vinpaket kl 16:00. Sen när man ätit klart till 19:00 då är det perfekt att sätta sig och ta en drink, lyssna på en trubadur och vid kl 23:00 är man redan sååå trött och går och lägger sig. Nästa morgon är man tillbaka i Stockholm och är glad att resan är över. Priset är ingenting, tiden är kort, mat & dryck fantastiskt.

  På en sådan kryssning, hoppas jag ni vill följa med, och prata/diskutera världsproblem, äta gott, sova i bra dubbelsängshytt med fin utsikt över skärgården i lugnt mak, och sedan hemma igen!

  När kan ni åka i sommar? ❤️❤️❤️

  Kraaaam
  Cornelia

 2. Ulf Elfving

  Härligt reportage på en suverän sajt!
  Uffe Elfving

 3. Tack Uffe, kul med så fint beröm! Redaktören Ingrid

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren