Ätit & druckit, Tipsat

Så mycket mat slängde vi under en vecka

Matresterna samlas i den fina keramikbyttan på diskbänken. Foto: Ingrid Lindgren

Mat som är inhandlad, betald, hemburen, instoppad i kyl och skåp, framtagen – inte alltid – tillredd enligt konstens regler och framställd på matbordet. Alla äter med god aptit, men när måltiden avslutats blir det oftast en liten bit över, några ostskivor eller en klutt spagetti.

Så – in i kylen/skåpet igen för att kanske tas fram och i bästa fall ätas upp senare. Eller direkt ner i kompost- eller soppåsen. Och så skäms man en stund, knyter ihop soppåsen och slänger ner den i soptunnan.

Känns bilden igen?

Vi svenskar slänger en miljon ton livsmedel varje år. Det betyder mat för flera miljarder i sjön. Hur kan det vara möjligt att det blir sådana ofattbara mängder?

Ett sätt att försöka förstå är att ta reda på hur mycket som slinker ner i de egna soporna. Därför bestämde vi oss för att föra dagbok under en vecka, där alla matrester som slängdes skulle redovisas.

Vi ville helt enkelt bli mer medvetna om vad det är som inte äts upp, hur mycket och varför.

Varje måltid bokfördes noggrant, från morgon till kväll. Och hur många personer som deltog i varje måltid.

Vår vecka började med tvåpersonershushåll, övergick till åtta, nådde sin kulmen med 11 och så var vi bara två igen det sista dygnet.

Facit: Trots att vi flera dagar var många vid matbordet var mängden slängda matrester oväntat liten. Vid ett par måltider fanns inte ens något att rapportera.

Det skrapades rent från faten på ett imponerande sätt. Den förklaring vi kom på var att alla, däribland många barn, blev så engagerade i slängdagboken att man var mer angelägen än vanligt att äta upp det som fanns på faten.

Mycket intressant, att ett enkelt vardagsprojekt som detta kan ge ett så tydligt resultat. Om effekten kvarstår är en helt annan sak.

Här kommer slängdagboken:

Dag 1

Middag 2 pers: en halv liter kokt spagetti

Dag 2

Frukost 2 pers: några övermogna jordgubbar

Lunch 2 pers: två överblivna och torra brödskivor

Middag 8 pers: lite sallad/tomatrest, cirka 2 dl färdigblandad saft

Dag 3

Frukost 8 pers: några brända brödkanter

Lunch 8 pers: en halv macka med pålägg, en kokt äggula

Middag 8 pers: ett par ostbitar, en portionsbit broccoli

Dag 4

Frukost 8 pers: 5-6 torra brödskivor, ett halvt rostat bröd med smöt

Lunch 8 pers: –

Middag 8 pers: en halv dl gräddfilssås

Dag 5

Frukost 8 pers: 4 dl gammalt kaffe

Lunch 6 pers: 1 liten bit falukorv, 2 dl kaffe

Middag 8 pers: 2 majschips, ett par gamla torra brödskivor (som änderna åt upp)

Dag 6

Frukost 8 pers: slutet på en leverpastejförpackning (ca 1/6) på grund av ålder, 1 torr brödskiva

Lunch 11 pers: en halv limpskiva, en skvätt grönsallad, 1 ostskiva

Fika 11 pers: 1 överbliven kaka

Middag 11 pers: ½ liter kokt ris, 1-2 dl kokt lax, en halv dl kokta broccolistjälkar, 6 små utgångna morätter.

Dag 7

Frukost 11 pers: 3 brödskivor, 2 dl gammalt kaffe

Lunch 11 pers: –

Middag 2 pers: 4 dl kokt spagetti, 3 msk chilismör, 8 matjesillbitar, 1 dl riven parmesan, 100 g kokt lax, 100 g provencalsk sallad (utgången, illaluktande), ½ dl chilisås.

Några bra länkar:

http://www.minskaavfallet.se/

http://www.naturvardsverket.se/Start/Produkter-och-avfall/

http://www.mindrematsvinn.nu/?p=18719

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren