Krönika, Samhälle

SCB har mätt konsekvenserna av vem-tar-vem-spelet

Valresultatet ”om det varit val idag” i november 2018. Ill: scb.se.

Nästan tre månader utan ny regering efter senaste svenska riksdagsvalet är det tydligt att Moderaterna, M, men även Kristdemokraterna, KD, och Liberalerna, L, straffas av väljarna för spelet i riksdagen och gapet mellan de rödgröna och den borgerliga alliansen ökar med ungefär 5 procent till 5,4 procent till de rödgrönas fördel, visar Statistiska centralbyrån SCB:s stora partisympatimätning.

Skulle det bli nyval/extraval – som vissa bedömare tror att det är 50/50:s risk för nu – riskerar både L och MP att falla ur riksdagen. L, Mp och KD backar, S däremot har gått starkt framåt och ökat med 2,2 procent till 30,5 procents stöd.

Liberalerna är det parti som tappat mest i stöd sedan valet. Partiet får 4,3 procent i SCB:s novembermätning, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 1,2 procentenheter jämfört med valet. Stödet för L är låga 4,3 procent, knappt över riksdagsspärren på 4 procent av angivna röster. Ett möjligt nyval i vår är därför ingen önskedröm för L.

Centerpartiet tycks däremot klara sig helskinnat trots den senaste tidens turbulens i regeringsfrågan. Partiet får 8,6 procent i novembermätningen, vilket är samma som valresultatet. Men C och ledaren Annie Lööf har heller inget vunnit på sitt ultimativa kravspel för att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i en minoritetsregering. Kanske blir han det ändå till slut när förhandlingsspelet är över i mitten av december.

Kristdemokraterna, vars kaxiga partiledare Ebba Busch Thor personligen har ökat i förtroende på sistone, tappar ändå 0,9 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång sedan valet. KD har i nuläget 5,4 procents stöd.

Socialdemokraterna ökar med 2,2 procentenheter jämfört med valet, en säkerställd uppgång. Ökningen är tydligast bland kvinnorna.

Moderaterna tappar något, med 0,6 procentenheter, vilket inte är statistiskt säkerställt. M har i nuläget ett stöd på 19,2  procent i stöd. Knappt större än högerpopulistiska SD. M skulle troligen riskera att tappa lite ytterligare till SD vid ett eventuellt nyval i vår.

Sverigedemokraterna, ett fortsatt dominerande manligt parti, ökar med 0,8 procentenheter till 18,3 procent, vilket är en säkerställd uppgång.

Miljöpartiet tappar 0,4 procentenheter och ligger nu på 4 procent, vilket är en säkerställd nedgång. Så ett nyval i vår är ingen önskedröm för Mp.

Vänsterpartiet noterar en liten uppgång på 0,4 procentenheter, men den ligger inom felmarginalen. V har i nuläget ett stöd på 8,4 procent. V har klart större stöd bland kvinnor än bland män och skulle möjligen också gynnas lite vid ett eventuellt nyval i vår.

Alliansen har fallit på eget grepp

Det här visar tämligen tydligt – nu när gapet vuxit mellan de rödgröna och alliansen ökat till 5,4 procent – att den borgerliga alliansen är förlorare hittills och fallit lite på eget grepp.

Alliansen har rasat som ett korthus medan S och Stefan Löfven gynnats av behålla lugnet och uppträda som den enda “vuxna i rummet” utan ultimativa kravlistor.

Som den stora SCB-mätningen visar har det uppenbarligen betalat sig sedan riksdagsvalet i september. Och möjligen eller kanske troligen sitter Löfven kvar och leder en ny regering som ser ut att vara på plats något före jul.

Som opinionsläget nu ser ut har den borgerliga alliansen som helhet inget att vinna på att driva vidare det pågående vem tar vem-spelet ända fram till ett möjligt nyval våren 2019.

Med stärkta SCB-siffror i ryggen behöver S och Stefan Löfven inte alls vara rädd för ett nyval och rimligen inte heller högerpopulistiska SD.

Om ytterligare ett antal dagar eller senast kanske runt 12-15 december vet vi hur det går med den saken. Grundtipset nu är nog ändå att det lutar Löfven igen som statsminister för en ny minoritetsregering. Om inte, lär ett nyval stå för dörren framåt vårkanten 2019. Få vill dock ha det så – och svenska folket så allra minst.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren