Kultur, Livsstil

Scenmöten

Magnus Uggla med sin förläggare Eva Gedin Nordstedts. Samtliga foton Jan Zettergren.

Bokmässan lördag:

Såna som du ska inte vara här (Forum). Komikern Marika Carlsson berättar sin historia, adopterad från Etiopien när hon var två år.

Marika Carlsson signerar sin bok.

  • Att växa upp i en pingstförsamling och vilja frälsa alla.
  • Att vara homofob och bli förälskad i en kvinna.
  • Att känna sig som ”Svenne Banan” och ge sig i kast med utanförskap och gemenskap och våga ta emot kärleken.

Den norska stjärnförfattaren Geir Gulliksen mejslar i sin nya roman Se på oss nu (Wahlström & Widstrand) ut ett laddat passionsdrama fyllt med sex, skam och socialdemokrati.

Den ”blyge” Geir Gulliksen.

Huvudkaraktären i boken, Hans, är den snälla norrmannen som hamnar i fel sällskap. Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, frågar hur Geir tänker när han skriver om passion?

– Jag är en blyg man och skriver bara om sådant jag blir generad av. Kärlek när vi är äldre, och omvälvande medelålders passion.

En stolt Fredrik Apollo Asplund.

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus. (Norstedts) en fascinerande självbiografisk berättelse om en Värmlandspojk som skapade sin egen värld.

Fredrik Apollo Asplund flydde till New York som 17-åring. Hittar sin glamour-värld och formar sin identitet ”Apollo”. Kommer tillbaka till Sverige och studerar arabiska i Syrien under ett år i början av 2000-talet.

Förläggaren Håkan Bravinger frågar ”Apollo” vad som är hans viktigaste ögonblick?

– Det är när Carola vinner svenska Melodifestivalen med ”Främling” i Malmö den 26 februari 1983.

Författaren Jessica Fellows.

Den brittiska journalisten och författaren Jessica Fellowes har gjort internationell succé med sina faktaböcker om Downton Abbey – den populära tv-serien som skapats av hennes farbror. Nu finns hennes första roman, Mitfordmorden: Mysteriet på Asthall (Polaris), på svenska. Året är 1920, platsen är London och boken baseras på ett verkligt olöst mord.

Författaren Helena Dahlgren intervjuar och frågar, hur långt kan man gå när man blandar fiktion och verklighet?

– Jag tror, säger Jessica, att så länge man känner att detta är något rimligt, något som karaktären kunde ha gjort i sin egen verklighet, kan man skriva det. Vi ska komma ihåg att jag fyller i vad som sker tomrummen mellan verkliga händelser.

Författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, Lars Kepler.

Pseudonymen bakom Lars Kepler, författarparet Alexandra Coelho Ahndoril, Alexander Ahndoril, och Jørn Lier Horst möts på scen för att tillsammans med moderator Josefine Sundström diskutera hur man bygger spänning.

Är det thriller, action och brutala scener som skapar läsarintresse eller är det inre spänningar hos karaktärerna och intrigen?

Även om Lars Keplers bok Kaninjägaren (Bonniers) och Jørns Katharinakoden (Wahlström & Widstrand) är så olika var det svårt att få ett mer omfattande svar än att en historia måste vara trovärdig. Läsglädjen infinner sig när vi känner att vi måste få reda på mer. Vad gömmer sig på nästa sida.

Magnus Uggla behöver ju inte presenteras men som författare är han en nykomling. Hans självbiografi Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen (Nordstedts) innehåller många ahaupplevelser, ADHD, musikundervisning, barn – och orsaken till att boken är paginerad baklänges. Vi får möta Magnus från hans barndom fram till sitt musikaliska genombrott 1977.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren