Ätit & druckit

Se upp med årgångschampagnen

Krug lagrar längst av alla.

Krug lagrar längst av alla.

Champagnehusen tävlar om att hela tiden skapa nya varianter av champagne. Det senaste är en speciell champagne som är gjord för att ha isbitar i.

Årgångschampagnen var den första utvecklingen från standardchampagnen och gjordes förr enbart de år då det var perfekta väderförhållanden. Det var kanske bara 2-3 år per årtionden.

I dag gör många av de stora husen årgångschampagne alla år oberoende av om det är goda eller dåliga år. Allt för att tjäna pengar!

Man måste därför se upp med vilka årgångar man köper. Speciellt om man vill lagra champagnen i sin vinkällare. Det är inte säkert att den utvecklas till det bättre utan kanske blir den bara trött och obalanserad.

En standardchampagne ska lagras minst 15 månader och en årgångschampagne minst 36 månader innan den degorgeras, dvs fällningen i toppen av flaskan fryses samt avlägsnas . Efter det tillsätts en så kallad dosage (sockerlösning) och flaskan förses med en kork och grimma. Sedan är det dags att dricka!

De flesta kvalitetsproducenterna låter dock vinerna ligga orörda i källare i ytterligare ett par år. Krug lagrar längst med 12 år. Ju lägre temperaturen är i källaren, desto mindre och finare blir de bubblor som bildas vid jäsningen.

De bästa åren hittills, i modern tid, har varit 1990, 1996 och 2002, de har alla betyg 5 av 5. De årgångarna är dock svåra att hitta idag.

De bästa årgångarna som finns att köpa idag har betyg 4 och är år 2004, 2008, 2012 och 2013.

2008 anses av många ha potentialen att bli en 5;a. Köp 2008!

Undvik speciellt årgångarna 2010 och 2011!

Här följer Systembolagets beskrivning av de goda champagneåren :

Årgång 2004
Betyg: 4

En mycket bra säsong överlag. Visst problem med svampangrepp på främst chardonnay. En perfekt höst erbjöd idealförhållanden, liten nederbörd och svala nätter.

Hög kvalitet, koncentrerade men balanserade viner i frukt och syra avseende. Stor potential och säker årgångschampagne för de flesta producenter

Årgång 2008
Betyg: 4

Årgången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat som ledde till en ojämn blomning och sedermera en mindre skörd än 2007.

En nära förestående misslyckad årgång, räddades av ett mycket fint septemberväder och en rätt hyfsad skörd kunde bärgas. Utvecklingen av vinerna kan dock peka mot en femma.

Årgång 2012
Betyg: 4

Andra året i rad som odlarna karaktäriserar som ett mycket problematiskt år. Många menar att de inte sett värre situation på flera decennier. Anledningarna var flera: vårfrost, hagelstormar och en mycket blöt sommar. Problemen tornade sig som berg.

Det varma, torra och soliga vädret i augusti kom därför som en salig välsignelse och gjorde att man trots allt var mycket optimistisk över druvkvaliteten.

En liten skörd, dock koncentrerade druvor och de flesta champagnehus indikerar årgångschampagne detta år.

Årgång 2013
Betyg: 4

Årgången tävlar inte riktigt med föregående år i kvalitet. Resultatet med en bra balans mellan syra, socker, alkohol indikerar dock på årgångschampagne.

Hagelstormar i början av säsongen begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan.

Chardonnay ser ut att vara årets vinnare och ger fina förutsättningar för god kvalitet av blanc de blancs.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren