Är du en semmelfrossare? Svar ja säger jag, dvs redaktören som skriver detta. Att sleva i sig en välfylld, smakrik och porös vetebulle i en tallrik med lagom mängd varm mjölk – finns det något bättre sätt att toppa en kall och vintrig februaridag?

Då måste även mandelmassan och grädden bestå av äkta grejer, och inte något fluffigt som sprayats på från en burk med artificiellt innehåll.

Numera är det lätt att hitta semlor som uppfyller den mest kritiskas kriterier. Bagerierna är medvetna om att var och varannan tidning har en seriös semmelsmakarpanel, som gör sin årliga bedömning och väger deras produkter på guldvåg.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan

I år har Nyfikengrå uppmärksammat ett nytt fenomen. Prissättningen.
Tittar man sig omkring skiljer sig priset på en vanlig standardsemla en hel del åt. Det har inte så mycket med storleken eller kvaliteten att göra, tycks det som.

I vår egen kommun Sollentuna har hembageriet Figges i Edsberg den mest sympatiska nivån, där kostar årets normalsemla 36 kr. Smakar bra gör den dessutom.

Semlor från Balders. Foto: Ingrid Lindgren.

I Sollentuna centrum är det Balders – gammaldags vetesemla – och Gateau – klassisk semla – som slåss om kunderna. Den ena tar 42 kr, den andra 44. Storleken är ungefär densamma, men den på Gateaus får flest smakpoäng av oss.

Inne i Stockholms city på Vetekatten kostar den  46 kr. Och en bit bort, på Östermalmsadressen Valhallavägen, ligger Valhallabageriet som tar 38 kr.

Vetekattens semlor. Foto: Ingrid Lindgren.

Rena fyndet måste vi säga. Förutom att den är prisvärd är detta den i särklass godaste semlan vi ätit i år. Den har allt: Perfekt bulle, underbar grädde och smakrik, lagom mängd mandelfyllning. Att det är trångt – övertrångt – i den pyttelilla lokalen får man ta med knusende ro. Den som väntar på något gott….

Prissättningen förvirrar också genom att bagerierna kör med en hel uppsättning semmelvarianter. Det finns stora modeller, och det finns små. Det finns vaniljsemla, wienersemla, familjesemla och lyxsemla. För att bara nämna några…

Hur som helst är semmelmånaden februari en guldmånad för landets bagerier. Enligt wikipedia äter vi svenskar 40 miljoner semlor om året. Det bör bli en slant i kassan innan semmelåret tar slut nån gång i mars med kulmen på Fettisdagen i morgon tisdag.

PS 1. Barbro Hultman skriver så här i en kommentar på Instagram: Det är löjligt med de höga semmelpriserna. Jag har samlat på mig kunskap sedan tidiga tonår, suttit i många semmeltesrjurys för att inte tala om hur många semlor jag ätit. Hemköps två för knappt 30 kr duger mycket bra till vardags!!!

PS 2. Läs  även vårt semmeltest från 2012: De alternativa semlornas femitopp.