Folk, Livsstil

Sen debut inget hinder

Förläggaren Clas Kjellin. Foto: Gunilla Lindahl.

Tre kvinnor i mogen ålder närde en dröm om att få sina debutböcker utgivna men de stora förlagen tackade nej. Efter tips fann de en förläggare som var beredd att ge dem chansen: Clas KjellinCKM förlag.

I en liten lokal på Kungsgatans Kungsholmssida har Clas Kjellin sitt förlag som egentligen består av tre delar: CKM som huvudsakligen ger ut skönlitterära klassiker, Instant Book som ger ut böcker på uppdrag från organisationer likväl som privatpersoner samt Ditt eget rum – det senaste tillskottet som endast är till för debuterande seniorer.

Monika Olin Wikman, krönikör här på Nyfiken Grå, presenterade idén för Clas Kjellin för drygt två år sedan. Hon och två jämnåriga kvinnor hade försökt att få sina böcker utgivna men misslyckats, nu ville de få ett eget förlag, en plattform för sena debutanter.

– Jag är i samma ålder och tände på idén, berättar Clas Kjellin. Idag är han den som sköter allt från att läsa inkomna manus till att trycka på produktionsknappen och informera omvärlden att boken existerar.

Välkomnar fler

Förlagets namn – Ditt eget rum – är inspirerat av Virginia Woolfs berömda essä om betydelsen för kvinnor att ha tillgång till ett eget rum för sitt skrivande. Men förlaget välkomnar förstås även manliga debutanter.

Förlaget är fortfarande i uppstartsfasen och har hittills gett ut romaner av de tre initiativtagarna Monika Olin Wikman, Yvonne Goldie och Eva Nauckhoff samt tre thrillers av Krister Holmquist och en självbetraktelse av den framlidna Leif Backström.

Monika Olin Wikman, en sen debutant. Foto: Gunilla Lindahl.

Förlaget arbetar på samma sätt som de stora förlagen – hjälp med manusgranskning, marknadsföring och pressutskick.

– Vi välkomnar fler att höra av sig till oss. Vi tar oss friheten att granska manuskripten och vill ha en möjlighet att tacka nej till utgivning, förklarar Clas Kjellin.

– Men även om manuset inte passar hos Ditt eget rum kan vi erbjuda tryckning via Instant Book. Då betalar man själv för produktionskostnaderna. Det kan handla om 25-30 000 kr för 100 exemplar.

En egen röst

Vad har du för tips till den som vill försöka ”sälja in” sin bok hos er?

– Innehållet ska helst ha ett allmänt intresse. Det får gärna ha en individuell stil, en egen röst, oavsett genre. Och man behöver inte vara rädd för att man inte skriver korrekt svenska, vi rättar språkliga fel, svarar Clas Kjellin

– Ibland får jag frågan om det är bra att gå en skrivarkurs först. En del kanske svarar nej men jag tror att skrivarkurser kan ge en knuff i rätt riktning.

”Varje liv är värt en berättelse”

Monika Olin Wikman håller själv i skrivarcirkeln Våga fatta pennan för äldre debutanter i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och SPF Seniorerna i Simrishamn. Tre grupper är nu igång.

– Det är fundamentalt att tänka ”vad det blev av mitt liv” och vilja berätta om det. För många är det fullt tillräckligt att formulera för sig själv och att nå ut till en krets läsare även om den inte är så stor. Varje liv är värt en berättelse, säger Monika Olin Wikman och tillägger:

– Nästa gång du ser en människa gå böjd över sin rullator – tänk då på att den personen kanske har varit med om saker du inte kan föreställa dig, seglat jorden runt till exempel!

– Så våga fatta pennan. Det är aldrig för sent att skapa och skriva, menar Monika Olin Wikman.

Så det kanske är dags att damma av ungdomens författardrömmar och plocka fram dina gamla dagböcker från vinden. Här finns kanske något att berätta om för barn och barnbarn – eller rent av en större läsekrets. Nu har du tiden och möjligheten. Och Ditt eget rum!

Fakta:

Namn: Clas Kjellin

Ålder: 73 år

Gör: Förläggare

Lästips: Rosens knopp är näktergalens hjärta – Kulturhistoriska strövtåg i rosens värld av Håkan Kjellin, CKM förlag

Namn: Monika Olin Wikman

Ålder: fyller 77 i år.

Gör: Skriver krönikor, bland annat om äldrefrågor, leder skrivargrupp, försöker utveckla det egna litterära skrivandet. Gett ut romanen Åkerfjäril på Ditt eget rum.

Lästips: Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca av Anita Goldman, Mannen i skogen – Om Vilhelm Mobergs liv av Jens Liljestrand.

Läs mer på www.dittegetrum.se. Mejladress: [email protected]

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren