Skrivit, Tipsat

Seniorer på vift – nu kommer vi!

Foto: julie0815

Foto: julie0815

Ritva och Henry, ett finländskt par i 60-årsåldern, drog iväg på tågresa ut i Europa i början av sommaren med var sitt interrailkort i näven. Här skulle resas till okänd ort, det tänkta målet var Irland men annars var allt öppet.

De kom hem igen efter tre veckors järnvägsåkande kors och tvärs genom flera länder med många upplevelser i bagaget.

Ritva och Henry är rätt typiska för sin generation. Nu är det seniorer som reser och som sätter avtryck i statistiken.

Häromdan kom färska siffror från FN:s turistorganisation UNWTO. Förra året var det fler turister än någonsin som reste utomlands, ofattbara 1.04 biljoner.

En mycket tydlig trend är seniorer över 65 år.

Den andra lika tydliga trenden är affärskvinnor, inte minst från de asiatiska länderna. 2011 var de 4,5 miljoner. Nu tror UNWTO att antalet kvinnliga resenärer kommer att öka med ca 400 procent fram till 2030. Anledning: ju fler kvinnor som når höga poster desto fler ger sig ut i världen och reser.

I flera världsdelar växer turismen med ilfart.

Medan Europa fortfarande är den mest besökta regionen hade de asiatiska länderna förra året den utan konkurrens snabbast växande turismen.

En stor del av tillväxten står de asiatiska resenärerna själva för. Många kineser, filippiner och indonesier har numera råd att turista utanför sina egna länder. Framför allt är det kineserna som utan konkurrens spenderade mest pengar på utlandsresor 2012.

Andra delar av världen som också visar växande siffror är Afrika, Venezuela, Polen och Saudi-Arabien.

Ryssland och Brasilien hör till de tio-i-topp-länder som bidrog mest förra året. Den internationella turismen ökade med fyra procent mätt i antal utländska turister, enligt UNWTO:s siffror.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren