Livsstil, Tittat

Seniorer sticker ut på Vårsalongen

Björn Petersson, 91, en av de seniora konstnärerna. Foto: Gunilla Lindahl.

Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm är ett tidigt vårtecken. Sista veckan i januari slår konsthallen upp sina portar. I år har vi särskilt spanat in seniorernas bidrag. Äldst på plats vid vårt besök är Björn Peterson, 91 år och han är dessutom debutant!

Men innan vi presenterar Björn Peterson och några andra seniora konstnärer lämnar vi ordet till konsthallschefen. Mårten Castenfors är mycket nöjd med 2019 års upplaga av Vårsalongen, den 98:e i ordningen.

– Den är lite coolare och stramare än tidigare år. Vi visar väldigt mycket måleri – fototrenden och videokonsten märks inte så mycket här.

Juryn har förutom Mårten Castenfors bestått av konstnärerna Helene Billgren, Susanne Vollmer och Lasse Åberg. De har haft ett digert jobb med urvalet. Över 3 500 personer sökte i år, det är 1 000 fler än förra året. 136 verk av kända och okända konstnärer passerade nålsögat och antogs.

– Vi förväntar oss över 100 000 besökare under den månad salongen pågår. Det här är en publikvänlig utställning. Människor pratar med varandra över konstverken. Kanske är det här man hittar en pojkvän eller flickvän, skojar Mårten Castenfors.

Parafras på Zornmålning

Bland verken som väcker störst uppmärksamhet finns det anonyma bidraget Röd sand, en parafras på en målning av Zorn. Istället för en naken kulla stiger en blekfet Anders Zorn upp ur badet. Signaturen Bullevuttan begär 1 miljon för verket.

Bullevuttans verk Röd sand. Foto: Liljevalchs.

– En rolig drift med Vårsalongen och som får den att gunga lite extra, tycker Mårten Castenfors.

Ett verk i tiden är Stefan Bennedahls skulptur De aderton som naturligtvis syftar på Svenska Akademien. Men på de arton stolarna fattas sju personer. Det vilar en kuslig stämning runt bordet. Lerfigurerna är likbleka och allvarliga.

Stefan Bennedahls skulptur De aderton.

Men här finns också verk som man blir glad av – bland annat en hel del broderi och så Axel Österholms härliga miniatyrer av korvkiosker och busskurer.

93-åring äldst

Axel är 18 år – född år 2000 och yngst av deltagarna. Det leder oss osökt vidare till den äldsta – Siv Appelqvist från Lund som är 93 år och autodidakt. Hennes två verk heter Hissen upp! och Rally! Båda är målade i tusch och akryl. Endast 6 000 kronor styck begär hon blygsamt.

Siv Appelqvists Hissen upp!. Foto: Gunilla Lindahl.

Björn Petersson är 91 år och debuterar på Vårsalongen efter tre tidigare försök.

– Nu har jag fått ett kvitto på att en som passerat 90 år fortfarande kan leverera, säger Björn stolt.

– Jag har skickat in en massa verk i olika stilar tidigare men nu tror jag att jag har lärt mig vad juryn gillar. Jag har redan funderat ut motivet för nästa års bidrag!

Björns debutverk är en abstrakt målning av våra fem sinnen – lukten, hörseln, känseln, synen och smaken. Inspirationen har han fått från medicinböcker på Karolinska institutets bibliotek. Titeln på verket är Kaniza´s triangle och syftar på en optisk villa som här får representera synen. Verket består av fem separata dukar hopsatta i en yttre ram.

Debutanten Björn Petersson, 91 år, ställer ut verket 5 sinnen inklusive Kaniza´s triangle.  Foto: Liljevalchs.

Trots sen debut har Björn Petersson målat och studerat konst en stor del av livet. Han har bland annat gått tre år på Konstfack och tagit Bachelor of Art-examen i Los Angeles.

– Mest har jag arbetat med reklam och marknadsföring. Under min tid som chef för Svea annonsbyrå satte jag kringlan på Konsum och döpte om Skånska cementgjuteriet till Skanska, berättar Björn.

– Måleriet ger mig så mycket. Att måla är som att göra en upptäcktsresa med sig själv, slår han fast.

Aldrig för sent!

Östen Mattias Pettersson, 75 år och Anders Gabrielsson, 70 år ställer ut intill varandra som av en händelse och det visar sig att de har en del gemensamt.

Anders Gabrielsson och Östen Mattias Pettersson. Foto: Gunilla Lindahl.

För Östen är det första gången. Han har gjort en skulptur av USA:s president Donald Trump av ett trästycke. Verket har visar en tydlig influens av afrikansk konst. Han har arbetat med reklam och som kommunikatör men rest och studerat konst, framför allt gjorda av naturfolk i Afrika och Australien.

Östen Mattias är autodidakt liksom Anders Gabrielsson. Anders ställer ut bilder av bland annat Valdimir Putin och Angela Merkel. Han har även målat Trump.

– Det är min andra Vårsalong och det känns jätteroligt, säger Anders och berättar att han bara målat i åtta år. Nu är han pensionär men arbetade tidigare som ekonomichef.

– Det visar väl att det aldrig är för sent att starta en andra karriär!

Titti Winbladh har lång erfarenhet som konstnär. Foto: Gunilla Lindahl.

Lång konstnärlig erfarenhet och gärning har däremot Titti Winbladh, 77 år, som ställer ut en stor detaljerad och naivistisk målning av Drottningholm. Som ung gick Titti på Konstfack och studerade reklam och bokhantverk, tio år senare utbildade hon sig till bildlärare på samma skola.

I 22 år arbetade hon med jagstödjande bildterapi för patienter på Beckomberga. Nu har hon börjat som volontär på Nockebyhus avdelning för demensjuka.

– Jag hade nyligen flyttat in på seniorboendet Nockebyhus och såg behovet. Sätt en klump lera i handen på en demenssjuk och se hur personen njuter av den taktila upplevelsen! Vi har gjort en julkrubba tillsammans och nu ska det bli Flower power-figurer till trädgården, berättar Titti. Hon hoppas att någon offentlig institution vill köpa in Drottningholm som hon begär 150 000 kronor för.

– Den visar min utsikt från Nockebyhus. Här finns bland annat Silviahemmet med. Tänk om de kanske också vill ha hjälp, funderar Titti…

Åk nu till Liljevalchs och se och inspireras av allsköns konst. Det är en fest för ögat och ger en försmak av våren!

Vårsalongen i siffror:

Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm håller öppet 25 januari-24 mars. Måndagar är det fri entré.

Sammanlagt 254 verk visas. Av de 136 deltagarna är 79 kvinnor och 57 män. Medelåldern bland deltagarna är 49 år. Den yngste är 18 år och den äldsta 93.

Verkens vanligaste teknik: måleri 80, grafik 23, textil 18.

 

4 Kommentarer

 1. Lena Söderlund

  Trevligt reportage, Gunilla! Lena Söderlund.

 2. Gunilla Lindahl

  Tack för beröm, Lena!
  Med vänlig hälsning
  Gunilla Lindahl

 3. Björn Petersson

  Basta Gunilla,
  Är stolt och glad över att få vara med i din sfär.
  Namnet Nyfiken grå är helt fantastiskt!
  Bara en lien faktakorrigering i artikeln om mig.
  När jag slutat på Annons Svea startade hustrun Brita
  och jag eget företag med affärsidén profilering av
  företag, produkter och tjänster. Ett av uppdragen
  var lanseringen av namnet Skanska i stället för
  Skånska Cementgjuteriet.
  H/Björn Petersson

 4. Tack för synpunkt och fint beröm! Redaktörerna

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren