Plåtat, Tipsat, Upplevt

Serre de la Madone, en av Rivierans vackra trädgårdar

Foto: Ola Berglund

En trädgård lika hemlig som dess upphovsman. Serre de la Madone ligger på en undanskymd plats i Val de Gorbio strax utanför Menton, och är en av flera publika trädgårdar av klass längs östra delen av Rivieran.

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Trädgårdens grundare var en skygg amerikan, Lawrence Johnston, som även skapade Hidcote i engelska Cotswolds. Om den bara legat närmare London hade den enligt kännarna varit lika berömd som Sissinghurst.

Lawrence Johnston ärvde den nio hektar stora marken i dalen ovanför Menton av sin mamma. Under de första åren behövdes 23 trädgårdsmästare för att anlägga trädgården. Exotiska plantor skaffade han själv från olika håll i världen, Burma, Kina och Sydafrika.

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Trädgården är byggd i terrasser som bildar små gröna rum, med rogivande vattendrag och dammar och en och annan skulptur i grönskan.

När Johnston dog 1958 lämnade han knappt kvar någon dokumentation av sin skapelse. Under långa perioder har Serre de la Madone periodvis förfallit och glömts bort.

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

1999 tog The Conservatoire du Littoral över trädgården 1999 och satte igång ett omfattande restaureringsprogram. Numera är det en av de mest besöksvärda Rivieraplatserna för den trädgårdsintresserade.

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Fler Rivieraträdgårdar kan man hitta via Gardenvisit.com.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren