Livsstil, Tittat

Sevärd historia om en isländsk ekoterrorist

Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) för personligen ett krig mot den isländska industrin.

Woman at War

Sceneriet är Islands storslagna natur. Gigantiska elledningar är i fokus. Och runt dessa smyger en figur med pil och båge. Hon, för vi ser att det är en kvinna, siktar och skjuter av en kabel och strömmen går. Det är Halla (Halldóra Geirharðsdóttir), en ensamstående kvinna i medelåldern, som för ett eget krig mot ett aluminiumverk och industrialiseringen av Island.

Att hon är en extrem miljövän förstår vi, men vi får aldrig riktigt veta varför hon gör detta på egen hand. Hon är alltså egensinnig men lever också ett liv som körledare som far fram på cykel och i kjol. Ett utmärkt kamouflage.

Halla trappar upp sin kamp och är nära att upptäckas. Då får hon en överraskning. Flera år tidigare har hon ansökt om att få adoptera ett barn från Ukraina och nu får hon klartecken. Vilket är viktigast för henne, kampen eller barnet?

Det är en spännande och annorlunda historia i den karga miljön, men vi får inga svar på om det civila motståndet har ett berättigande. Halla är i själva verket en isländsk ekoterrorist. Hur landets utveckling står i förhållandet till den personliga lyckan i att ha ett barn hänger i luften.

Ett roligt inslag är en trio musiker och tre ukrainska sångerskor som dyker upp här och där i naturen. Woman at War är en udda historia men mycket sevärd.

Filmen har fått Nordiska rådets filmpris.

Manus och regi: Benedikt Erlingsson, manus i samarbete med Ólafur Egilsson.

I rollerna: Halldóra Geirharðsdóttir, Davíõ Þór Jónsson, Ómar Guõjónsson, Jóhann Sigurõsson.

Premiär fredag 22 februari.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren