McQueen

På kvällen efter sin mors begravning i februari 2010 gjorde den 40-årige modeskaparen Lee Alexander McQueen det som han tidigare talat om. Han hängde sig i sitt hem i Mayfair, London, djupt deprimerad efter sin älskade moders bortgång och ett besked om att han var HIV-positiv.

Under tjugo år hade den talangfulle brittens karriär stadigt pekat uppåt.

Lee, som han kallades av familjen och av dem som kände honom, kom från enkla förhållanden och var ingen stjärna i skolan. Men han älskade att sy och fick plats hos skrädderiet  Anderson & Sheppard på Savile Row.

Han ville vidare och utbildade sig i design på Central Saint Martins College of Art and Design. Han var otroligt energisk, glad och ambitiös och lite mullig. Full med idéer och skaparkraft.

Han blev assistent hos italienaren Romeo Gigli och upptäcktes av modehuset Givenchy, som engagerade honom som designer. Han flyttade till Paris på halvtid utan att kunna ett ord franska och började skapa fantastiska modevisningar som gav eko i hela modevärlden.

I filmen nämns att kläderna kunde vara obärbara, vilket är det minsta man kan säga om de kreationer som visades upp, men McQueen gjorde också perfekt skräddade och vackra kläder. Han drev samtidigt sitt eget modehus Alexander McQueen, som senare köptes upp av Gucci.

Alexander McQueen var rebellen som chockade med sina fantasifulla och ofta groteska plagg och shower där det ”omöjliga” visualiserades. Hans mentor var den extremt klädda modeskribenten Isabella Blow. Hon tog sitt liv efter en cancerdiagnos. Något som chockade McQueen djupt.

Att tjäna pengar var från början en av drivkrafterna, men vartefter han blev förmögen spelade pengarna mindre roll. De ledde istället till drogmissbruk och ensamhet.

Han bantade ner sig och hans glada humör förbyttes i oberäkneliga vredesutbrott. Han blev mer och mer deprimerad och pressad av att ständigt leverera. Hans hundar var till slut hans enda lycka.

McQueen är en fin skildring av en av modehistoriens främsta konstnärer, som var en mästare på att skapa skulpturala kreationer. Minnet av honom lever fortfarande starkt.

Regi: Ian Bonhôte och Peter Ettedgui.

Manus: Peter Ettedgui.

Medverkande: Alexander McQueen.

Titta på trailer här.

Danielle (Alicia Vikander) och James (James McAvoy) inleder en kärlekshistoria under några dagar på ett fransk lyxhotell på väg åt var sitt håll i världen.

Kärlek över haven

Långsamt och tråkigt

Gäsp!  Är Kärlek över haven en kärleksfilm, en spionfilm eller ett drama om vetenskap? Det är omöjligt att säga men det är i alla fall en långsam och tråkig historia om en man och en kvinna som möts inför två avgörande händelser i deras liv.

Danielle (Alicia Vikander) är en framstående forskare i biomatematik på väg till Ishavet för att utforska havsdjupet och James (James McAvoy) är spion på väg till Somalia. De två träffas av en slump på ett lyxigt stadshotell i Frankrike. Kärlek uppstår, men bara efter några dagar ska de resa åt sina respektive håll.

Att James är spion är knappast något som han avslöjar, och när han vid sitt resmål direkt blir tagen av jihadister är han utlämnad åt sitt öde. Han hålls fången under bedrövliga förhållanden och utsätts för tortyr och skenavrättningar.

Den framstående forskaren Danielle ägnar mesta tiden på båten norrut åt att titta efter sms från James, som naturligtvis inte kommer. Hon klagar också på täckningen som inte är den bästa i trakterna runt polcirkeln.

Alicia har gjort många bra filmer, men också några mindre bra. Kärlek över haven tillhör de senare.

Från 15 år.

Regi: Wim Wenders.

Kärlek över haven är baserad på boken Submergence av J M Ledgard.

I rollerna: Alicia Vikander, James McAvoy, Alexander Siddig, Celyn Jones med flera.

Premiär fredag 8 juni.

Titta på trailer här.