Krönika, Vetande

Sex kan vara ljuvligt – men också göra ont

Japanskt konstverk från okänd tidsepok

Sinnlig och fysisk kärlek har varit föremål för konstnärliga verk under hundratals år.
I regel är det, kanske med undantag för pornografin, en skön och vacker kärlek som gestaltas.
Till skillnad från djurens parande genom drift är människans kärlekshandlingar ständigt återkommande och ofta fyllda av sinnliga lustar.

När smärtan tar över

Men ibland tar det emot. Sexhandlingen är inte längre lustfylld, smärtan tar över. Ofta har det med åldern att göra. Artros och muskelvärk kan vara mycket hindrande och att sakna en partner skapar tomrum i både själ och kropp.
Men även med en partner kan det gå fel. Många män vet väldigt litet om det som händer i en kvinnas kropp inför och under älskandet. De vet inte hur smärtsamt det kan vara för henne att då t.o.m. bara tänka på en kommande älskogsstund.

Kroppen står i brand. Svedan i genitalierna kommer långt innan mannen kommer in, smärtar medan mannen kommer in och kommer och hindrar kvinnan från att själv  komma i en orgasm.

Dessa smärtor kan i värsta fall komma redan i tidiga ungdomsår för att, i många fall, sedan avta efter de första menstruationerna eller åtminstone efter det första barnet.
Men för många fortsätter besvären genom hela livet och hindrar kvinnor från att få uppleva några av de, annars, bästa stunderna i livet.

Med detta har, som så mycket som nästan enbart drabbar kvinnor, förståelsen för problemen varit liten och besvären ofta viftats bort med okänsliga kommentarer om ”sveda-värk- och bränn-kärringar” som försöker hålla sig undan sina ”plikter” eller att ”det inte finns någon bot för det här eftersom alltihop bara är inbillning”.

Tack och lov har det ändå skett en del förändringar och förbättringar på det här området. Sjukvården kan numera ta hand om de drabbade på ett annat sätt och  sätta in åtgärder som hjälper mot smärtan och ibland även få bort den bakomliggande orsaken.

Smärta vid samlag

Ont vid sex kan ha många former. Stark sveda, en skavande känsla, att det hugger till eller ger en molande värk under hela samlaget.
Orsakerna kan variera och forskningen, som ofta vid kvinnliga problem, har inte varit direkt omfattande.
Det finns ändå en del som är känt och som både män och kvinnor borde känna till.

Livmoderslemhinneproblem
är relativt omfattande och beräknas återfinnas hos var tionde kvinna.
Diagnosen är Endometrios och kan komma om livmoderslemhinnan finns på andra ställen än i livmodern.
Smärtorna vid mens kan vara mycket stora och för många blir också samlagen smärtfyllda och hindrar orgasmer.

Problem med slidan

Förlossningar kan ge svåra bristningar som är svårläkta och då kan det vara svårt att ha samlag utan smärta.
Det finns t.o.m. forskare som menar att människan utvecklats till att ha en alltför stor hjärna och skalle utan att utvecklingen av slidans dimension har hängt med vilket gör att förlossningen hos en del kvinnor kan bli mycket svår.

Många överlever idag cancer i olika former men priset kan bli högt när strålskador gör att elasticiteten i slidan minskar och slemhinnor i slidan påverkas och leder till smärta vid samlag.

En annan viktig sak – och här borde männen läsa på mycket mer – får  kvinnan inte tillräckligt med tid och en lustfylld behandling under förspelet så hinner hon kanske inte känna den lust och upphetsning som behövs för att slidan inte bara ska bli svullen utan också tillräckligt våt. Annars blir friktionen mellan penis och snippa för stor och det kan ge små skavsår som gör att risken för infektioner ökar.

Med stigande ålder minskar kvinnans produktion av hormonet östrogen och slemhinnorna blir då ofta torra och sköra och det lär drabba varannan kvinna efter 55+. Många läkare skriver idag ut östrogen vilket ofta ger en förbättring.

Lichen sclerosus et atrophicus, LS
Det är en sjukdom som ger klåda och hudförändringar, mest i underlivet. Huden där blir i början tjockare men sedan allt tunnare. Det kan ge svår klåda och blygdläpparna drar lätt ihop sig och krymper vilket också gör att det blir svårt att ha sex.

Svampinfektioner
leder ofta till sveda, klåda, svullna blygdläppar och torra slemhinnor.
Sköra slemhinnor kan ge smärta vid samlaget och små sår i slidan där bakterier och virus lätt fastnar och ger infektioner.

Slidmynning och vulva
Vaginism kallas också slidkramp och innebär kramp i musklerna runt slidan. Då gör det ont att föra in någonting i slidan, ja t.o.m. att bara tänka på att göra det.

Vestibulit (eller egentligen provocerad vestbulodyni)
Sjukdomen innebär att små ytliga nerver i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga och vid s.k. penetrerande samlag gör det ont i och runt öppningen till slidan.
I värsta fall är det en brännande och svidande smärta som också kan göra det omöjligt att använda trånga byxor, cykla eller rida.
Det är, trots namnet, ingen inflammation men man vet fortfarande inte riktigt vad som orsakar sjukdomen men tror att det kan var flera saker som tillsammans ger problemet.
En teori är att återkommande svampinfektioner bidrar liksom  återkommande behandlingar mot infektionerna.
En annan teori är att behandling av kondylom, könsvårtor, en av de vanligaste könssjukdomarna, också kan leda till vestibulit.

Psykosexuellt

Till sist ska vi inte glömma att det även kan finnas psykosexuella orsaker som kan ge smärta, till exempel samlag utan sexlust; han vill men hon hinner inte med, eller vill inte, vilket lätt frestar på slemhinnan i underlivet.

Avslutningsvis är det då kanske lämpligt att ännu en gång påminna om att NEJ betyder:
– Jag vill inte att du gör det här nu!

Eller som en kvinna uttryckte det i metoo-diskussionerna:
– En kvinna som vill, ligger inte still.

2 Kommentarer

 1. Hej Tom,
  Informativ och öppen artikel om t ex sexualitet och åldrande bland kvinnor. Jag bor i Toronto, Kanada och har svårt att tänka att mig en liknande artikel

  Det skulle vara bra att läsa EB artikel från dimmig om männens sexuella ’concerns’ i samband med åldrande. Många av problemen du beskriver ör ju ömsesidiga; brist på lust, andra anledningar t ex impotens, så vanlig och rätt naturlig efter en viss ålder men sällan med i öppna diskussioner.. Hör finns rum för förnyad ömsesidig fantasi .
  Hoppas läsa met!

  Med tack på förhand

 2. Tack för dina synpunkter.
  Jag är övertygad om att vi kommer att ta upp ämnet flera gånger igen. Vi måste våga ta tag i frågor som är viktiga för både kvinnor och män även om det är många som är blyga inför ämnet.
  Mvh
  Tom

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren