Tyckt, Upplevt

Signera böcker en gycklaredans för nutidens författare

En läsare fotograferar två leende författare, Catharina Ingelman-Sundberg och Agneta Sjödin.

Julen är julgran, tomtar, julbord och pepparkakor. Men det är också en överlevnadsdans för artister och författare. Som gycklare far kreatörerna runt med sångröst och instrument eller utrustade med en packe böcker och signeringspennor.

Till julmusik i högtalarna tar de mark i shoppingcenter och gallerior eller bakom ett litet bord hos en bokhandlare. Allt handlar om att nya skivalbum och böcker ska säljas in före jul.

Det är en cirkus utan lejon och elefanter, men är likväl en fascinerande surrealistisk värld. Signeringspennan eller mikrofonen tas fram, taxi väntar, ny signering och show i nästa galleria eller köpcentrum.

En sångartist kan sjunga, men vi författare sitter där. Sitter och sitter. Och ler och skriver vårt namn så snyggt vi kan- men är inget för STIM direkt. I bakgrunden hörs gyckelkollegerna dansa och sjunga på galleriornas jul scener. Musik. Show. Vi författare ler och ler igen.

Ibland står det små, små skyltar om att en författare ska signera.

I ett år har vi skrivit i vår ensamhet, nu slussas vi runt. Ibland sitter man bakom signeringsbordet alldeles ensam, andra gånger får man en författarkollega med sig. Nyligen signerade Agneta Sjödin och jag i Malmö och avverkade flera bokhandlare på en och samma dag. Vi träffade våra läsare och fick förhoppningsvis också nya. En del småprat, många hälsningar till mor och far och andra bokköpare och sedan in i ännu en taxi och full fart till nästa bokhav.

Förr satt författarna i sin kammare våndades och skrev, nu är de med i gycklaredansen. Häst och vagn har bytts ut mot tåg och flyg. Men annars är det nog ingen större skillnad. Fast jag undrar vad Selma och Strindberg hade sagt…

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren