En dag när kommissarie Guido Brunetti kom hem för att äta lunch stod en hel havsabborre på bordet, tillagad med färska kronärtskockor, citronsaft och rosmarin. Till det serverade hans fru Paola ett jättefat med ugnsstekt potatis, även den kryddad med rosmarin och en sallad på ruccola och rädisor. Till efterrätt blev det bakade äpplen.

Jag blev naturligtvis inspirerad av beskrivningen. Havsabborre? Svår att få tag på och svindyr. Det fick bli torskfilé istället. Färska kronärtskockor lyste också med sin frånvaro i decembermörkret.

Så här gjorde jag istället.

Mandelpotatisklyftorna stektes i en 200° varm ugn med olivolja salt och rosmarin på i 25 minuter.

Under tiden kokade jag en fond av en hel pressad citron, rivet citronskal, 1 dl vatten, 2 msk olivolja, rosmarin, en riven vitlöksklyfta, salt, svartpeppar och en nypa råsocker.

Därefter stängde jag av värmen och la in fiskfiléerna som jag lät stå under lock i ca 5 min.

Till det serverade jag en sallad på körsbärstomater, gurkskivor och isbergssallat.

Efterrätten bestod av cambozolaost med färska daddlar och pepparkakor.

Ett rött vin från Toscana (t ex Pater) passar utmärkt till.

PS Guido Brunetti är huvudpersonen i deckare av Donna Leon.

Musik i köket: Venice – The family tree