Folk, Plåtat, Upplevt

Sjöstan sett från en kameravinkel

Samtliga foton: Ola Berglund

Foton Ola Berglund

En medelålders person i en trerummare, som tjänar drygt 60 000 kr mer om året än en genomsnittlig stockholmare – se där standardtypen för den som bosatt sig i ett av Stockholms trendigare bostadsområden, Hammarby Sjöstad.

I dag bor ca 20 000 personer här, och när området är färdigutbyggt ca 2019 räknar man med ca 26 500 invånare.

Första detaljplanen klubbades 1997 och de första invånarna flyttade in i december 2000.

aola aolab aolabe aolaber

Sjöstan, som den kallas i folkmun, består av flera olika områden runt Hammarby sjö, i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen och delar av stadsdelen Södermalm.

Den som påstår att Hammarby sjöstad byggdes för pensionärer som ville slippa bo kvar i sina villor tror helt fel, sa arkitekten Björn Cederquist i en intervju med Nacka Värmdö Posten för ett par år sedan.

När han får frågan om hur området blev svarar han: – Det är för lyxigt. Målgruppen är så snäv, man måste ha bra inkomst och jobba båda två för att ha råd att bo här, säger han.

Det har funnits gott om åsikter genom åren. Vissa har kallat Hammarby sjöstad för ”det bästa som har byggts i Sverige sedan andra världskriget”. Andra tycker att området blivit ”arkitekturens H&M eller Ikea”, eftersom husen med nyfunkisstil och sjöläge gett inspiration till många andra liknande projekt runt om i Sverige.

Det må vara hur det vill med dessa synpunkter. Här ett gäng bilder som Ola Berglund tagit för att fånga sjöstan med egna objektiv, och perspektiv.

Samtliga foton utom översiktsbilden: Ola Berglund

Foto: bygg.stockholm.se

Foto: bygg.stockholm.se

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren