Samhälle

Sjuk under resan? Det kan bli en dyr historia

Foto: tui.se.

– Se över era reseförsäkringar! Särskilt uppe i åren kan mycket hända.  Uppmaningen kommer från journalisten Sune Olofson efter en resa till Cypern som han fick avsluta i ambulansflyg hem med sin hastigt insjuknade hustru. Läs berättelsen här.

Hur ser man då till att ha bästa möjliga skydd när man ger sig ut i världen och är lite äldre? Nyfikengrå har fått svar från Håkan Franzén som är försäkringsexpert på Trygg Hansa.

Så här skriver han:

När man reser – oavsett om man är ung eller gammal – så måste man se till att ha en reseförsäkring. En sådan ingår i de flesta hemförsäkringar, i vart fall i de större bolagen.

Reseförsäkringen har kommit att bli en viktig del i hemförsäkringen och det som oftast kommer upp när vi frågar våra kunder om varför det är viktigt att ha en hemförsäkring.

Under de senaste tio åren, har antalet reserelaterade skador och kostnaderna för dem, mer än dubblerats. Det som sticker ut är sjukdom och olycksfall.

Håkan Franzén, Trygg Hansa.

Att behöva läkarvård utomlands är ofta en väldigt dyr historia. Detta även om man reser inom EU. Trots att vi har rätt till samma skydd som innevånarna i det land man besöker, så visar erfarenheten att man i de flesta fall ändå kommer till privat vård.

Det är inte helt ovanligt med ambulansflyg där prislappen blir upp emot en miljon kronor.

Man kan då i efterhand få tillbaka en del av denna kostnad av Försäkringskassan men långt ifrån hela kostnaden. Det gör att en egen reseförsäkring blir än viktigare. Om man, som i det fall på Cypern, behöver en sjuktransport blir kostnaden väldigt hög.

Det är inte helt ovanligt med ambulansflyg där prislappen blir upp emot en miljon kronor. Det beror naturligtvis på var i världen man befinner sig. Många åker till USA och Thailand och då är det definitivt dessa summor vi talar om.

När det gäller valet av försäkringsbolag, är det endast små skillnader i de större bolagens villkor. När det gäller sjukhusvård och hemtransport, vågar jag påstå att det inte är några egentliga skillnader.

Det som kan skilja något är om man väljer till en tilläggsförsäkring för till exempel avbeställning av resan eller outnyttjad resekostnad. Där kan det skilja sig i såväl åtagande som belopp.

…gruppen äldre har oftare kroniska sjukdomar eller vanliga sjukdomar som kan ha ett lite allvarligare förlopp…

Men det basala är sjukdom och olycksfall, för det är där vi ser de stora kostnaderna. Kostnader som i många fall inte inryms i den egna ekonomin. Jag kan nämna att vi haft enskilda skadefall (sjukdom) där vi haft kostnader på upp emot 10 miljoner kr.

Det som jag ser som kan skilja mellan att resa som ung eller gammal, är att gruppen äldre oftare har kroniska sjukdomar eller vanliga sjukdomar som kan ha ett lite allvarligare förlopp än om de drabbar yngre.

Jag nämner detta för att det i alla försäkringsbolags villkor finns en begränsning om man reser med en kronisk eller redan inträffad sjukdom. I dessa fall gäller inte reseförsäkringen för pågående sjukdom.

Man kan inte på resmålet söka vård för en sjukdom som man behandlas för hemma i Sverige.

Man kan således inte på resmålet söka vård för en sjukdom som man behandlas för hemma i Sverige. Försäkringsbolagen ersätter endast om något oförutsett inträffar, som inte var ett så kallat förväntat vårdbehov. Om man chansar och reser, kan det stå en väldigt dyrt då reseförsäkringen inte gäller i ett sådan fall.

Om man har en kronisk sjukdom eller har blivit sjuk men ändå vill resa, rekommenderar jag att man går in på SOS hemsida (SOS International i Köpenhamn) och gör en ”förhandsbedömning”.

De flesta försäkringsbolag (i vart fall de större) har ett avtal med SOS för denna tjänst. Det är kostnadsfritt att göra denna förhandsbedömning. När man fyllt i ansökan, gör SOS läkare en bedömning om det finns ett pågående vårdbehov.

Man får då en bekräftelse på om reseförsäkringen kommer att gälla för sjukdom eller inte. Om man får ett negativt besked men ändå väljer att resa, blir det då i vart fall ingen överraskning att man inte får ersättning från sin reseförsäkring om man blir sjuk på resan.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren