Fråga sjukgymnasten

Sjukgymnasten: Hett bad kan lindra vid stel nacke

Fråga:

Hej, jag är en kvinna i 75-årsåldern och har sökt läkarhjälp för nackstelhet, diffusa smärtor i den vänstra armen, lätta domningar ibland i lillfingret. Vid vissa huvudrörelser blir jag ibland lätt illamående och får yrsel, som även kan avta av samma rörelser i nacken.

Min läkare har undersökt och låtit röntka mig. Av honom har jag fått rådet att det inte handlar om något farligt, det är normala åldersförändringar. Han har sagt att jag ska röra på mig och ta en alvedon eller ipren vid behov. Nu vill jag veta vad du tycker?

Viveca svarar:

Sök en välutbildad sjukgymnast för manuell terapi, eventuellt i kombination med akupunktur.

Du kan själv försöka lindra symptomen genom att lägga dig i ett hett bad. Huvudet ska vila på kanten, och nacken- helst – i vattnet.

Det ger en lätt vidgning av halsryggraden, så att trycket på nerven minskar. Samtidigt blir kroppens övriga muskler mer töjbara under uppvärmningen.

En bra morgonövning är att dra upp axlarna mot öronen och spänn stenhårt några sekunder. Tappa sedan ner dem med ett ”släpp”. Gör om samma övning, men nu framåt och sedan bakåt. Håll, spänn slappna av.

Gör ”rena” rörelser i nacken (som inte är någon kulled):

a) BÖJ mjukt framåt så långt det går, sedan bakåt, och åter i neutralt läge. SITT gärna under övningen.

b) VRID (rotera) mjukt åt vänster, så långt det går, håll kvar en stund, sedan åt höger. Åter i neutralt läge.

c) LUTA höger öra mot höger axel, (utan vridning, dvs se rakt fram), gör likadant åt vänster.

Undvik att sitta framför dator, eller vid skrivbord mer än max 30 min åt gången. Upp och stå, gå ett varv runt stolen skak loss axlarna (tar 1-2 min).

Undvik stavgång, men gå gärna med slappa , överdrivet slängiga armar, framåt- bakåt. Kan se lite galet ut!

Massera aldrig hårt, när det är besvär relaterat till nervstörning.

Gör gärna övningar i bassäng, men simma inte bröstsim.

När det smärtar och domnar i till exexempel vänster arm:

Ligg på rygg på golvet och luta huvudet åt höger, och var helt avslappnad i framför allt vänster sida.

Tips: Kolla bettet nästa gång hos tandläkaren. Sneda bett ger onödiga spänningar uppåt nacken och utåt öronen, samt ibland huvudvärk om man nattetid pressar tänder/käkar.

 

Nu kan du fråga vår sjukgymnast

Skrivet av den · Kommentera

 

Fråga Viveca är en ny avdelning där du kan ställa frågor om besvär som inte är akuta, men kanske kroniska eller så kallat färdigbehandlade.

Det kan handla om antingen problem med rörelseapparaten, eller olika symptom som huvudvärk, illamående, yrsel eller sömnproblem.

Du är välkommen med din fråga om du har sökt hjälp för fysiska besvär och vill förstå mer av doktorns diagnos.

Eller bara vill veta mer om vad man kan göra för att förebygga besvär och kanske lindra, eller på annat sätt åtgärda besvär/symptom.

Viveca Lithner Ask är legitimerad sjukgymnast med inriktning på akupunktur och smärta. Hon har under 25 års tid gett cirka 66 000 individuella behandlingar i nära samarbete med specialläkare inom detta område.

– Jag är övertygad om att det ALLTID finns någon åtgärd att ta till, även om allt annat anses utprövat, säger hon. Ingenting är beständigt, inte ens de kroniska besvären. Man har inget att förlora på att försöka.

Vivecas devis: Det finns alltid något mer att göra för att lindra besvären. Att försöka är att inte acceptera. Om det inte finns bot kan det kanske finnas lindring som gör livet lättare och mer hanterbart.

En bonusvinst kan också vara minskat medicinintag och färre biverkningar.

Ställ dina frågor till [email protected]

 

  1. Tack för råden, jag har redan börjar prova Vivecas tips och det känns mjukare och bättre. Jag fortsätter förstås, och blir jag helt bra, så kommenterar jag igen.
    Tack.
    Ann

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren