Fråga sjukgymnasten, Livsstil

Sjukgymnastens råd till parkinsonsjuk med ryggont

Ill: pixabay.com.

Fråga:

Har problem med min ryggrad, förslitningar, förkalkningar, och förträngningar i alla kotor i ryggraden. Nu är även alla diskar från nacke ner till svanskotan komprimerade. Är en man på 61 år (sjukpensionär med bland annat Parkinsons sjukdom mm) som är 178 cm lång och väger 57 kg . Fruktansvärda rygg- och bröstryggsmärtor, och även i ländryggen när jag försöker sova. Vet inte vad jag skall köpa för säng? Skum eller resår. Medelhård eller hård?
Jörgen

Sjukgymnasten Viveca Lithner Ask svarar:

Vilken ovanligt svår och trist kombination av symptom och diagnoser. Jag är rädd för att jag inte har så mycket att komma med. Men lindring bör kunna finnas om än periodvis.

Mediciner har du säkert redan så att det räcker, antar jag.

Rent allmänt vill jag rekommendera riktigt varma bad med härlig olja.

Lätt, taktil/ytlig massage av varsamma händer.

Prova akupunktur av någon kunnig och med erfarenhet, minst sex gånger, innan man kan se någon effekt.

Lätt traktion, det vill säga utdragning av nacke och rygg efter noggrann uppmjukning, detta fungerar på en brits.

Varmvattens bassäng/Döda havets varmvattenkällor med svavel efter att ha flutit i 25 procent saltvatten – om du kan klara av att resa något.

Vad anbelangar säng så VET jag inte, men den måste ju kännas SKÖN!
Finns något läge som gör mindre ont? Har Du svårt att komma ner i bädden, och ur?

Kan ana att den inte ska vara för låg, att komma i. Finns många knep för dem med smärtande leder och rygg, men behöver förevisas, och kanske öva lite tillsammans med ledare.

Många kuddar i olika storlek och hårdhet att kunna puffa in under och emellan leder, armar ben och ryggrad. Man ändrar behov under natten.

Ingen HÅRD madrass, med fast stomme i botten typ träplatta (alltså ingen hängmatta).

Bäddmadrassen ska vara mjuk och omslutande. Om man inte rör sig så mycket på natten så kan Tempur kännas bra. Som att ligga i deg. Men lite bökigt att snabbt ändra läge. Det beror lite på vilken fas av Parkinson du befinner dig i.

Fel är att vara stilla utan rörelse, oavsett. Kroppen behöver få fart på cirkulation och använda det den förmår, om än lite.

Varmvattenrörelser med eller utan ledning (i varmbassäng alltså).

Varma sandbad, det vill säga låta sig bäddas in en stund och omslutas av ganska så varm sand eller till och med paraffin.

Hoppas något enda litet tips av mina kan ge dig vägledning och lindring.

Man måste alltid försöka. Det finns inget att förlora. Det är min devis i svåra smärt och sjukdomslägen (om medicinering vill jag inte uttala mig).

Vaya Con Dios
Viveca

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren