Fråga sjukgymnasten, Tipsat

Sjukgymnastens råd: Variationsrik rörelseträning kan hjälpa

Foto: yogafortheelderly.com

Foto: yogafortheelderly.com

Kerstin, 70 år, ställde i förra veckan en fråga om sitt ben som domnar och sticker till sjukgymnasten Viveca Lithner Ask. Hon fick en lång rad frågor tillbaka som svar. Nu har Kerstin återkommit, så här skriver hon:

Kerstin: Tack för svar. Besvären började sakta förra året, benet var lite svullet och min doktor gav vattendrivande tabletter, vilket gjorde att jag blev så svag att jag hamnade på sjukhus, och det var då jag fick denna diagnos. Besvären är mindre i sängläge.

Man har tagit blodprov, gjort magnetröntgen av ryggraden, ENG- samt EMG-undersökningar.

Jag har inte diabetes. Man vet inte orsaken.

Man har föreslagit mig lumbal punktion (se fotnot), men jag är mycket tveksam till att jag göra det.

Jag har inte haft ryggproblem, men fallit på högra knät för fyra år sedan.

Jag har inte ont, det värker inte, utan det känns bara som om foten och benet domnar, och det sticker i dom. Jag skulle vilja bromsa utvecklingen.

Kan akupunktur vara till hjälp?

Viveca: Hej Kerstin! Tack för ditt svar. Jag tror inte akupunktur kan avhjälpa dessa besvär.

Bara för att utesluta att det beror på en störning – tryck på nerven i ryggraden – skulle man kunna göra en manuell traktion. Det betyder en utdragning av ryggraden efter uppmjukning av muskulaturen, så att den blir eftergivlig vid sträckningen.

Detta kan du få hjälp med av en legitimerad sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor, som har erfarenhet av ryggradsrelaterade problem.

Om det inte blir någon skillnad alls, så tror jag tyvärr inte att det finns så mycket att rekommendera från min sida, mer än allmän, variationsrik rörelseträning, lite styrka och smidighet samt kondition för det allmänna välbefinnandet och icke att förglömma resten av hälsan i kroppssystemet.

Vattengymnastik, yoga, cykla, ro, åka skidor på längden, eller en trevligt ledd gymnastikgrupp.

Lycka till med att finna någon som känner sig säker, på och har erfarenhet av att behandla ryggraden.

Man kan hitta de som är försäkringskasseanslutna på nätet eller i en liten bok som jag tror att Apoteken fortfarande tillhandahåller.
Annars kan nog personal där vägleda dig.

Vänliga och varma hälsningar från Viveca i Siambukten/Thailand

Fotnot: Lumbalpunktion (LP) är ett prov som tas från ryggmärgsvätskan som cirkulerar i och kring hjärnan och kring ryggmärgen i ryggmärgskanalen (sv.wikipedia.org). 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren