Läst, Skrivit

Sjukstugan i Dorotea ockuperas i protest

– Vi vill ha sjukstugan kvar!

Med dessa ord protesterade ett stort antal Doroteabor idag. Landstinget har beslutat dra ner på antalet akutplatser i sjukstugan. En fredlig ockupation av sjukstugan inleddes i förmiddags, ca 50 personer unga som gamla deltog, vid lunchtid hade antalet stigit till ca 100 och på eftermiddagen anlände 250 elever och personal från Strandenskolan i Dorotea, rapporter lokaltidningarna Västerbottenskuriren och Västerbottens folkblad i sina nätupplagor.

På plats finns även kommunalrådet i Dorotea, Greger Lindqvist (S) och oppositionsrådet Mats-Erik Westerlund (DKL).

De ockupanter som kom först har fått tillåtelse att stanna kvar på hälsocentralen i natt om de vill. Väktare från Umeå övervakar ockupationen, men den föranleder för närvarande ingen polisiär insats, sägs det.

Under dagen kom ett stöduttalande från Förbundet allt åt alla Umeå till sjukstugedemonstranterna, där man bl a skriver så här:

-Det är inte första gången som inlandet dragit nitlotten när landstinget skär ner, och förmodligen inte den sista heller. Minns hur t ex Malåbornas kamp bar frukt och deras ambulans blev kvar, fortsätt kämpa!

Enligt Allt åt alla Umeå minskas även vårdplatserna drastiskt i Umeå, bland annat på Geriatriken. ”I inlandet försvinner ambulanser och hela vårdinrättningar hotas i de mindre kommunerna.”

Det mullrar i Västerbottensleden. Man får hoppas att politikerna lyssnar på sina invånare.

 

2 Kommentarer

 1. När jag såg på tv om dessa pensionärer kände jag att det finns hopp om livet. Det är dags att någon reagerar på centraliseringen av sjukvården, själv skriver jag insändare och tar fram exempel från Norge. I Norge finns det fortfarande decentraliserad sjukvård, det bästa exempel jag hittills varit i kontakt med är Notoddens Sjukhus! Som jag ser det finns det ekonomiska fördelar att behålla en fungerande närsjukvård, den specialiserade vården hör storsjukhusen till. Problemen på storsjukhusen är att de som kan vårdas i närsjukhus tar upp platser på storsjuhus, vilket är samhällsekonomiskt felaktigt.
  Jag ger mitt stöd till dessa pensionärer som vi ta tillbaka sjukvården till närområdet.
  Nicklas Gustafson – Fri Liberal debattör.

 2. Sawadee………jag sitter i lilla byn Laem Mae Phim i Thailand. Laem Mae Phim torde ha
  samma invånarantal som Dorotea. Ledsamt och tragiskt för ” de gamla ” som protesterar.
  Upp på barrikaderna och fajtas ! Det är vad jag kan uppmana de till åren komna !
  Jag är 71 och har förvisso kraften att stå upp med knuten näve. M a o så ger jag mitt stöd tlll de pensionärer som vill ha en sjukvård nästgårds ! Kom igen !

  Björn L Ask

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren