Fråga it-experten, Tipsat

Skaffa egen e-post med bara sju klick

Foto: sxc.hu

Fråga: Måste man ha egen e-post? Frågan ställdes på sin spets när vänner talade om för mig att de använder sina partners e-postadresser. Varför?

Rakel

Jan svarar: Det är inget som har med integritet att göra, bara den egna självkänslan. Inte använder du din partners visitkort! Använder ni en gemensam tallrik vid middagsbordet?

Kanske har du en gemensam e-post med din partner typ [email protected] och tycker att det är bekvämt att han eller hon sköter e-posten åt dig?

Fel, fel, fel som Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter skulle ha sagt på sjuttiotalet. Det är klart att du ska ha en egen e-post, på samma sätt som du idag har en egen mobiltelefon. Dessutom, tänk vad praktiskt. Du kan ordna så att e-posten kommer direkt till din mobil om du skaffat en smartphone.

Det är enkelt att få egen e-post. Välj en e-posttjänst. Jag har valt att prova två stycken av nätets många olika. Googles gmail.com och Microsofts hotmail.com. Båda gör samma sak. Ger dig e-post på nätet som du kan nå varhelst du befinner dig i världen med en webbläsare. Lika enkelt på internetcaféet i Sri Lanka som på Marriotts i Las Vegas eller hemma i soffan på din läsplatta.

Gör så här:

1. Skriv gmail.com i din webbläsare

2. Klicka på SKAPA ETT KONTO, en röd knapp högst upp till höger på sidan

3. Fyll i blanketten med ditt namn, den e-postadress du vill ha, ett bra lösenord, ditt mobiltelefonnummer och bekräfta captcha koden (http://sv.wikipedia.org/wiki/Robotfilter), godkänn användarvillkor och om du vill klicka bort att Google får visa annonser från andra webbplatser.

4. Klicka på NÄSTA STEG (Väljer du en e-post som redan är upptagen får du prova igen tills du hittar en egen unik e-postadress).

5. Om du vill lägg till ett profilfoto följ instruktionerna sedan klicka NÄSTA

6. Du får en välkomsthälsning, klicka FORTSÄTT TILL GMAIL

7. Klart

Passa på att titta på snabbintroduktionen så blir det lättare att förstå hur din nya e-postlåda fungerar.

Skulle du välja hotmail.com är det på motsvarande sätt:

1. Skriv hotmail.com i din webbläsare

2. Klicka på Har du inget Microsoft-konto? registrera dig nu. En blå text längst ner till höger på sidan.

3. Fyll i blanketten med ditt namn, den e-postadress du vill ha (här kan du välja om du vill ha @outlook.com, @hotmail.se, @hotmail.com, @live.com eller @live.se som avslutning på din e-postadress. Välj ett bra lösenord, fyll i ditt mobiltelefonnummer och klicka på ”välj en säkerhetsfråga”, du får flera frågor som du kan välja bland. Avsluta med att bekräfta captcha koden.

4. Godkänn användarvillkor genom att klicka på den blå knappen Jag accepterar. På samma sätt som i exemplet ovan – väljer du en e-post som redan är upptagen får du prova igen tills du hittar en egen unik e-postadress.

5. Klart

Nu har du en egen e-postadress, men kom ihåg att då och då ta semester från nätet. Ta en e-postfri dag och njut av att, om bara för en stund, vara onåbar.

 

  1. alf

    Det är väl upp till var och en hur man använder sig av e-post. Och den där jämförelsen med att äta på samma tallrik var/är dum.

    Min sambo och jag har var sina mejlkonton men gör egna gemensamma visitkort och det fungerar alldeles utmärkt.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren