Samhälle

-Skattesänkningen för pensionärer inte tillräcklig

Pensionärsskattekalkylatorn beräknar hur stor skatten blir beroende på om inkomsten kommer från lön eller pension. En fiffig idé som SPF Seniorerna har lanserat. Ill: pensionsskattekalkylatorn.se.

Någon tycker att det är ett spel för gallerierna, någon att de som har det sämst borde få ännu mer. Och så någon som är nöjd, 80-plussaren Kerstin Helleberg:

– Jag är faktiskt nöjd som jag har det. Jag har inga dyra vanor och klarar mig på så sätt bra på det jag har i dag. Så det gör mig inte så mycket.

Hon är en av fem pensionärer som medverkar i en enkät i Expressen med anledning av övergångsregeringens förslag till sänkningar av skatten för många pensionärer.

Några som inte är nöjda, i alla fall inte tillräckligt nöjda, är en av de stora pensionärsorganisationernas företrädare, SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

– Jag förväntar mig därför att riksdagen stöder förslaget och jobbar vidare för att helt ta bort skillnaden i beskattning till år 2020, säger hon i en kommentar i medlemstidningen Senioren.

Hon fortsätter:

– Eventuella framtida skattelättnader för löntagare måste åtföljas av motsvarande skattelättnad även för pensionärer. Allt annat är orättvist.

SKPF Pensionärernas förbundssekreterare Karin Liljestrand är inne på samma linje:

– Det är ett steg i rätt riktning, nu ser vi fram emot fortsatta åtgärder för att helt bli av med pensionärsskatten.

PRO-ordföranden Christina Tallberg menar att PRO kan ta åt sig äran för skattesänkningsförslaget:

– PRO:s påtryckningar har lett fram till en unik överenskommelse över partigränserna.

– För våra medlemmar, och alla andra pensionärer, är det glädjande att politikerna har sett bortom sina partiers egna intressen. 350 000 PRO-medlemmars envisa kamp har gett resultat, säger hon i ett uttalande på hemsidan.

Läs mer här.

  1. Anonym

    Pensionärer bör inte betala skatt överhuvudtaget. Pensionen är uppskjuten lön och ska inte skattas två gånger. Vi pensionärer har byggt upp det välfärdssystem som vi har idag Det är vi som jobbade för dagis, fritidshem, för att föräldrar skulle få ersättning när barnen är sjuka och så vidare. Därför tycker jag att det är oerhört orättvist att pensionärer överhuvudtaget ska betala skatt det är vad jag har att säga. Eisabeth Stenberg.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren