Ätit & druckit, Livsstil

Skogsvitlöken från södern

Halstrad röding med vit sparris. Foto: Jurek Holzer

Ramslök – en sydsvensk specialitet. Den gör sällskap med ekarna, vanligen i skuggiga blöta lövskogar och sådana är det gott om i södra Sverige, ända upp till Gästrikland. Släkt med både gräslök och vitlök har den fått smak av båda. Smeknamnet skogsvitlök tyder också på en viss dragning åt det hållet.

Det är de gröna bladen som är ätliga och de skördas innan blommorna kommer d v s i april – maj. De finns även att köpa i välsorterade frys- och grönsaksdiskar.

I ett tidigare inlägg tipsade jag hur man gör en olja kryddad med ramslök. Här kommer ett exempel på hur man använder oljan som krydda eller dressing. Det ni ser på bilden är halstrad filé av röding och kokt färsk sparris med ett par teskedar ramslöksolja på.

Halstringen skedde i en upphettad stekpanna med smör i – ca 2 minuter på varje sida. Sparrisen kokades i saltat vatten i 10 minuter. Oljan fanns klar i kylen. En lika snabblagad som delikat måltid. Vi njöt av den utan potatis men med en sallad till.

Musik i köket: Lou Reed – What’s good

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren